fbpx

Швейцарец оцеля след 17 часа под лавина

Истинско чудо – така полицията определи оцеляването на 21-годишният швейцарец Седрик Гену цели 17 часа, затиснат от лавина в курорта Еволен.

Инцидентът е станал около 15 часа в събота и спасителните екипи почти се били отказали да намерят оцелели, макар да проследили дирите в снега.

Спасителите обаче се оттеглили, защото паднала нощта и времето се влошило. Миналия месец втора лавина уби лекар, участник в екип, издирващ оцелели скиори от сринал се по-рано сняг.

В неделя сутринта от хеликоптер забелязали, че нещо мърда в снега.

Гену карал извън пистите и не носел уред, който да го обозначи в случай на инцидент.

Когато родителите му се обадили в спасителната служба в Северозападна Швейцария, той вече е бил под снега от поне 2 часа. След това му се наложило и да пренощува.

Според специалистите клонящи към нулата са шансовете за оцеляване повече от 45 минути, да не говорим за часове, на затиснатите под тонове сняг при минусови температури и почти без въздух. Обикновено пометените от лавина са в шок, ранени и страдащи от хипотермия.

Швейцарецът обаче оживял благодарение на късмета да е едва на 50 см под повърхността и да си отвори малък въздушен „джоб“ в пресования сняг.

Когато го извадили, той страдал единствено от „леко измръзване“.

Текст: в-к Дневник

Прочети  Отмениха спорното решение за НП "Пирин"

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.