fbpx
сряда, юни 12, 2024
ЕкипировкаПолезно

Как да изберем бинокъла?

Вие сте на 300 метра от лагера и забелязвате, че нещо се движи около палатката ви. Дали храстите се полюляват от бриза или там обикаля мечка? Бинокълът може да ви помогне в тази ситуация, както и за разпознаване на птица, забелязване на маркировка или проследяване на спортно състезание.

В началото

Няма точно правило, което определя един бинокъл като по-добър от останалите. Личните ви предпочитания и целите, за които ще го използвате определят кой стил е най-подходящ за вас.

Когато купувате бинокъл, ще откриете, че цените на сходни модели са много различни. Старата аксиома „ще получите това, за което платите“ тук важи с пълна сила. По-висока цена, обикновено означава по-добра оптика, а по-добра оптика-по-добър бинокъл.

Типове бинокли

Споменавайки бинокъл, обикновено имаме предвид традиционен чифт бинокъл. (Защо чифт? Защото се състои от две успоредни телескопични тръби, монтирани на една рамка. Този прибор приближава отдалечени обекти). Средните по размер и малките бинокли са алтернатива на по-старите, които се налагат напоследък. Ето бързо сравнение.

Големи (40mm и повече диаметър на лещите на обектива):

• Приемат повече светлина и са по-добри при здрач

• Обикновено осигуряват по-ясен образ и по-широк изглед

• По-добри са за наблюдение на диви животни и от лодка

• Твърде големи и тежки са за носене

Средни (30-39mm диаметър на лещите на обектива):

• Добър баланс между размер и приемане на светлина

• Добър избор за наблюдение на диви животни и спортни състезания

• По-скоро тежки за носене

Компактни (по-малко от 30mm диаметър на лещите на обектива):

• Най-леките и малки бинокли за преходи

• Много добри на дневна светлина

• Неудобни са за продължителна употреба

Характеристики

Приближение

Биноклите се идентифицират по две числа. Първото е приближението, второто, диаметърът на предните лещи.

Пример: 7 x 35 бинокли имат приближение 7 пъти.

Приближение 7 означава, че обектът се приближава седем пъти. Например, ако забележите елен на 200 метра с бинокъл с приближение 7, той ще се появи на около 28.6 метра от вас (200 делено на 7).

Така, по-голямото число за приближение позволява по-добра гледка, нали? Не е задължително. Биноклите с приближение повече от 10 отразяват потрепването на ръцете ви, правейки образа нестабилен и труден за гледане.

Диаметър на лещите на обектива

Второто число се използва за диаметъра (в мм.) на лещите на обектива (тези, които са по-далеч от очите ви). 7 x 35 биокъл ще има 35mm лещи. Диаметърът на лещите на обектива определя, колко светлина ще приема биокъла. Ако вземете два бинокъла с еднакви характеристики, освен диаметъра на лещите на обектива, този с по-голям диаметър ще приема повече светлина. Повече светлина, означава по-ясен образ.

Окуляр

Измерено в милиметри, това е диаметъра на снопа светлина, който преминава през окуляра и достига зениците на очите ви. Това число се изчислява чрез разделяне на диаметъра на лещите на обектива на приближението. Така модел 7 x 35 ще има окуляр 5 mm (35 делено на 7). Най-общо, по-голям окуляр означава, че повече светлина достига до очите ви, произвеждайки по-ясен образ. По-големият окуляр прави образа по-стабилен при движение на ръцете. Имайте предвид, че размерът на окуляра варира от 2.5mm при употреба на ярка светлина до 7mm при по-малко светлина.

Съвет—За по-добър изглед при здрач или зора, вземете биокъл с окуляр 4mm или повече.

Яркост

Някои производители посочват относителна яркост, за да обозначат количеството светлина, което бинокълът пропуска до окото. По-високата относителна яркост означава по-ярък образ. Тази характеристика служи като ключов индикатор за това колко светлина достига до окото.

Съвет—Бинокли с висока относителна яркост са добър избор при малко светлина.

Междузенично разстояние

Това е разстоянието между двата окуляра и очите. По-голямото разстояние увеличава удобството, позволявайки да държите бинокъла по-далеч от лицето си. Тази характеристика е подходяща, ако носите очила. Повечето производители препоръчват за хора с очила да навият надолу гумените яки, преди да гледат с бинокъла.

Съвет—Ако носите очила, изберете междузенично разстояние 11mm и повече.

Широчина на изгледа

Тази характеристика определя широчината на изгледа. По-голяма ширина е по-добре, например, ако наблюдавате птици. Обикновено биноклите с по-голямо приближение дават по-малък изглед.

Обобщение

Компактните бинокли (обикновено: 8 x 25, 10 x 25) са отлични за дневна светлина. Те са най-добрата възможност за планинарство.

Биноклите среден размер (обикновено: 7 x 35, 10 x 32) предлагат отлично съотношение между тегло – приемане на светлина. Подходящи са за наблюдение на движещи се обекти.

Големите бинокли (обикновено: 8 x 42, 10 x 50) са най-добрият избор за наблюдение на диви животни. Те осигуряват по-голяма широчина на изглед и по-голяма яркост от останалите модели.

И не забравяйте, че бинокълът, който ще купите, е толкова добър, колкото добра е оптиката му.

Текст: Върхове

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!