fbpx
петък, април 12, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Първа българка на Еверест!

Първата българка в историята на родния алпинизъм покори тази сутрин Еверест! Петя Колчева, заедно със съпруга си Камен Колчев са достигнали връхната точка между 4:30 и 6:30 ч. сутринта. Двамата заминаха за Еверест в рамките на американска комерсиална експедиция.

Колчеви са в подножието на Еверест от 20 март в очакване на подходящ момент за изкачване на върха. Двамата българи са се включили във втората група алпинисти, поели към върха. В групата, в която са съпрузите, са били още трима души, всеки придружен от шерп. Атаката е започнала от към южната му страна.

Групата е тръгнала към върха около 21 часа местно време снощи. „Времето е хубаво и всички са добре“, съобщава ръководителят на експедицията Ерик Симонсон.

Тв канал „Дискавъри“ снима заедно с тази експедиция част от сериала „Еверест: извън постижимото“. Експедицията се води от базовия лагер до върха от Ерик Симонсон. Пред сайта mountainguides.com той казва, че Международната организация на планинските водачи е помогнала на 179 човека от 14 държави да изкачат Еверест от 1991 г. досега.

Петя Колчева по професия е адвокат, но от години се занимава с алпинизъм. В кариерата й на алпинист първия изкачен осемхилядник е Чо Ойю (8201 м.), шестия по височина връх на планетата. Съпругът й – Камен Колчев, е председател на съвета на директорите на финансов холдинг ЕЛАНА.

Досега най-високата точка на света е била покорявана от 11 българи мъже. Това са Христо Проданов (13-тия човек в света без кислород), Методи Савов, Иван Вълчев, Кирил Досков, Николай Петков, Аврам Аврамов, Дойчин Василев, Петко Тотев, Христо Христов, Дойчин Боянов, Николай Петков. Предишният опит на наша алпинистка да изкачи Еверест завърши трагично – Мариана Масларова изчезна през 2004 г.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!