fbpx

Двама швейцарци подобриха рекорда на Ули Щек за скоростно изкачване на Айгер, Мьонх и Юнгфрау

На 12 юли двамата швейцарци Николас Хояк и Адриан Цурбюг изкатериха Swiss Skyline Route на Айгер, Мьонх и Юнгфрау с за рекордното време от 13 часа и 8 минути. Двамата бернци изпревариха предишното най-добро време на покойния Ули Щек с 3 часа и 2 минути.

Двамата трейл бегачи Николас Хояк и Адриан Цурбрюг стартираха във вторник, 12 юли, със специална мисия – опит за рекорд в вероятно най-известната планинска верига в Швейцария: Айгер, Мьонх и Юнгфрау. В 01:00 часа двамата тръгнаха от Гринделвалд Грунд. Планираният маршрут се различаваше от маршрута на Ули Щек с едно преминаване. При изкачването си през 2016 г. той заобиколи един от най-трудните участъци по източното било на Юнгфрау. Хояк и Цурбрюг си поставиха за цел да поставят новия рекорд на директната линия и по този начин да не прескочат по-трудния участък на източния хребет Юнгфрау над Матилдеспиц, а да го изкатерят.

След седмици на планиране и подготовка идеалните условия се появиха в средата на юли 2022 г. „Искахме да изкачим тура възможно най-бързо и безопасно. За това ни трябваха оптимални условия“, обясниха двамата.

скоростно изкачване на айгер
снимка: Mamut

Липсата на сняг през зимата и изключително горещите дни през юни затрудниха планирането на проекта, тъй като в момента преобладаваха късните летни условия. За успешното изпълнение на проекта не трябва да има много гол лед по трасето, тъй като там ще е необходимо трудоемко обезопасяване.

„Знаехме, че можем да се изкачим през голия лед по-бързо, без да се осигуряваме – но не бяхме готови да поемем този риск.“ обяснява Нико Хояк. Метеорологичните условия обаче създават благоприятни условия.

Докато други катерачи се нуждаят от четири до пет дни за този маршрут, най-доброто време на Ули Щек от 16 часа и 10 минути трябваше да бъде подобрен за поставянето на рекорд.

По изгрев слънце двамата вече бяха на върха на Айгер и бяха изкачили почти 3000 метра надморска височина.

В 14:08 ч. алпинистите стигнаха до пощенската гара в Щехелберг – целта на обиколката. Те се нуждаеха от 13 часа, 8 минути и 49 секунди за 30,46 километра маршрут и изкачиха 4780 метра надморска височина. Определеното време е с 3 часа и 2 минути по-бързо от оригиналния рекорд на Уели Щек.

Скоростно изкачване на айгер
снимка: Mamut

„Изкачването на маршрута през това време ни прави много горди“, казаха Хояк и Цурбрюг.

За Хояк обаче не става въпрос основно за сравнението с другите: „Това, което ме привлича най-много, е личното предизвикателство. Става въпрос за научаване на нови неща и израстване чрез тези проекти.“

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!