fbpx
четвъртък, февруари 22, 2024
ЕкипировкаПолезно

Как да изберем спалния чувал

Спалният чувал не е просто аксесоар към туристическата ви екипировка, а необходимост. Плъзнете се в него, след като първите вечерни повеи сковат от студ тялото ви и само след няколко минути ще усетите приятно затопляне, което обещава удобна и спокойна нощ.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да направите правилния избор, когато купувате спален чувал.

Преди всичко

1. Купете чувал, който ще ви топли дори и през най-студентите нощи, в които възнамерявате да нощувате на открито. Дори предвидете няколко градуса в минус за допълнителна сигурност, че няма да студувате.

2. Чувалите, използващи пухена изолация са по-леки (предлагат по-високо съотношение на  „топлина-към-тегло“) от чувалите със синтетичен пълнеж. Те също заемат по-малко място и издържат по-дълго.

3. Чувалите със синтетичен пълнеж също осигуряват някаква изолация, когато е мокро и съхнат изключително бързо. Друг техен плюс е, че обикновено са по-евтини.

4. Формата на спалния чувал има значение. Чувалите тип «мумия» изолират по-добре и са по-добрият избор за по-студено и по-голяма надморска височина; четириъгълните чували ви дават повече пространство за смяна на позата на тялото при сън, но предлагайки повече място, тялото по-трудно се затопля.

5. Препоръчваме и употребата на шалте под чувала. Тежината на тялото ви притиска изолацията на чувала, когато лежите върху него и се нуждаете от надеждна преграда между чувала си и студената земя.

Как действат спалните чували?

Спалните чували запазват топлината от тялото ви, задържайки „мъртвия“ (нециркулиращ) въздух близо до тялото ви. Този въздух, който се затопля от топлината на тялото ви, оформя бариера между вас и студения въздух или студената повърхност.

Когато преценявате чувалите, вземете предвид тези ключови фактори:

* Удобство

* Изолация (пухен или синтетичен пълнеж)

* Тегло

* Размер при сгънато положение

* Форма

* Лични предпочитания при сън (дали обичате да спите на по-студено или по-топло?)

Удобство

Температурата на спалния чувал и удобството зависят от най-ниските температури, за които е изработен чувала. Когато чуете чувал да се описва като „-10 “ това означава, че повечето хора ще се чувстват комфортно в него, когато температурите паднат до -10 градуса.

Общовалидни ли са тези стойности? Не. Всеки човек има различен метаболизъм и няма индустриални стандарти, които да са общовалидни за всички. Затова, всеки производител дава стойности, базирани на собствените му изследвания. Ето защо, посочените стойности са само информативни. Ако се колебаете в избора си между два спални чувала, не е лошо да изберете този, който предлага малко повече топлина, отколкото смятате, че ви е необходима.

Много фактори влияят на способността ви да задържите топлината в спалния чувал:

* Изолиращото шалте под чувала (когато спите на замръзнала земя на висока надморска височина, се нуждаете от шалте за целия ви ръст, което да ви пази отделени от студа; когато спите на сняг е препоръчително да използвате две шалтета)

* Наличието/отсъствието на палатка (палатката задържа допълнителен мъртъв въздух, затопляйки се до 10 градуса)

* Вашият метаболизъм; според него може да обичате да спите на по-топло (ако предпочитате повече завивки по време на сън) или на по-студено (ако сте от онези, които изритват завивката по време на сън)

* Вашият пол (жените по-често предпочитат ниво на по-ниска температура, тъй като предпочитат да спят на по-топло от мъжете)

* Облеклото, с което спите в чувала (сухо бельо и чорапи са добър избор за студените нощи, освен това те пазят чувала чист от омазняването на тялото; шапка и шал запазват топлината на тялото; вълнен панталон и жилетка затоплят в по-студени от очакваното нощи)

* Подготовката, която правите в чувала (закопчайте чувала догоре в студените нощи; опитвайте се да не дишате в чувала, тъй като парата има негативен ефект върху изолацията)

* Нахранете се (процесът на разграждане на храната загрява тялото)

* Хидратацията (ако сте обезводнени храната няма да помогне много)

Дори опитни къмпингари могат да бъдат изненадани от неочакван студ през нощта, особено през пролетта или есента. Добре е да сте подготвени.

Съвет—за да сте подготвени за по-студени нощи, изберете спален чувал, чийто комфорт при по-ниска температура от очакваната. Ако -10° C чувал звучи добре за вас, -20° също ще ви бъде добър. В по-топли нощи, може да отворите ципа при краката си или просто да се завиете с незакопчан чувал.

Признавайки, че стойностите на комфорт са приблизителни чувалите мога да се разделят на следните категории:

Тип чувал

Стойности на комфорт (°C)

Летен сезон 5° и повече

3-сезонен чувал -20° до 5°

За студено време -40° до -20°

Зима/Екстремни условия -40° и по-ниско

Моля, обърнете внимание: Дори през лятото, с 5° чувал може да ви е студено, докато спите високo в планината. Ако планирате да спите на голяма надморска височина изберете чувал със стойност на комфорт най-малко -10.

Пухена или синтетична изолация

Изолацията или „пълнежа“ в спалния чувал е определяща:

* Тегло (както и съотношението „топлина-към-тегло“)

* Сгъваемост

* Издържливост

Пухена изолация

Пухената изолация е тънък, пухкав слой под  външните пера на гъски и патици. Tози естествен фибър е изключителен изолатор. Гъшият пух е по-предпочитан от патешкия, тъй като се вярва, че е по-топъл.

Положителните характеристики на пуха са:

* Предлага изключителна топлина с изключително ниско тегло (така предлага изключително съотношение „топлина-към-тегло“).

* Може да бъде сгънат до многo малки размери.

* Издържа с години, дори десетилетия повече от синтетичния пълнеж.

Недостатъци:

* Ако се намокри, не може да се използва, докато не изсъхне напълно—а това може да отнеме дълго време.

* По-скъп е (помнете, че заради дълготрайността на пуха, това капиталовложение си струва).

Пухът се измерва, според количеството на пълнежа. По-висок номер означава по-добра изолация.

Синтетичен пълнеж

Синтетичните материали са най-често найлонови конци. Обикновено са по-цялата дължина. Те могат да бъдат аранжирани и в къси „туфи“ с дължина до 10 см. Обикновено нишките са кухи, редуцирайки теглото им и позволявайки да задържат повече въздух.

Предимства:

* Осигурява изолация, дори когато пълнежът е намокрен и изсъхва изключително бързо.

* По-евтин е от пуха.

* Антиалергенен е.

Недостатъци:

* По-обемист е от пуха (така заема повече място при носене).

* По-тежък е (така пълнежът трябва да е по-тежък, за да осигури същата топлина като пуха).

* Износва се с времето.

* По-твърд е от пуха и не прилепва толкова плътно около тялото.

Кой е правилният избор за вас?

Пухът е добър за всички, освен ако не попадате често в дъждовни условия. Синтетичният пълнеж е добър избор за деца и новаци. По-евтин е и съхне по-бързо, ако се намокри. Много спални чували за жени са намалени по размер и предлагат допълнителна изолация. Пухът винаги печели по тегло, сгъваемост, топлина и издържливост. Цената на синтетичните обаче ги прави много популярни. Освен това моделите се подобряват ежегодно и те са шампиони, когато вали или когато цената е фактор.

Що се отнася до дължината?

Дали се нуждаете от стандартен или удължен модел? Основното правило е: Ако не сте по-висок от 180 см, изберете стандартна дължина. Ако сте над 180 см, изберете удължен модел.

Превод от чуждестранния печат

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!