fbpx
събота, септември 23, 2023
Райско кътчеТуризъм

Матка – македонският “голям каньон”

На по-малко от 20 км югозападно от Скопие, каньонът “Матка” е идеалното място да изследвате зелената природа на Македония.

Простиращ се на около 5 000 хектара, каньонът предлага много пещери, пешеходни пътеки и бистри течащи реки -истински природен рай. Карстовите пещери са пръснати из целия каньон и някои от тях са дълги повече от 100 метра. За любителите на спелеологията – изследването на пещери – всеки ден в района се провеждат обиколки с лодка, по време на които туристите могат да зърнат варовиковите сталактити и сталагмити.

матка македония

Онези, които предпочитат водните спортове, могат да се спуснат с каяк по близката река Треска. Мястото е известно с възможностите за бурен воден слалом, които предлага. Там се организират много международни и регионални първенства по каяк.

„На македонски “матка” означава “утроба”. Красивият манастир край каньона на река Треска – живописно залепен за гранитните скали – носи името на Дева Мария, майката на Исус, и е посветен на майките, „от които започва всеки човешки живот“, се казва в Националния туристически портал на Македония.

Според Приключенския пътеводител на Македония в разположения на брега на река Треска манастир “Матка”, известен още с името „Св. Богородица”, има стенописи от 15-и век.

В непосредствена близост до каньона можете да откриете няколко други манастира и църкви, като манастира “Св. Андрей”, който вероятно е бил построен в края 14-и век.

В каньона “Матка” процъфтяват не само изкуството и религията. Топлият средиземноморски климат привлича богата флора и фауна. Из храстите прелитат десетки молци и пеперуди, които се срещат само в района. Има редки видове лешояди и орли, а нощните твари в голяма степен са непознати на ентомологичната общност.

Онези, които искат да изследват “Матка” и да зърнат уникалните животни, спотайващи се в горите и сред скалистата природа, могат да използват десетките туристически пътеки, опасващи целия каньон. Търсещите по-големи предизвикателства катерачи могат да покорят извисяващите се скални стени. Има маршрути както за млади, така и за опитни катерачи.

мтка македония

Посетителите обикновено завършват деня с вкусно ястие на терасата на ресторанта на хотел “Матка”, наблюдавайки езерото на каньона.

Скопие е обявило каньона “Матка” за природна забележителност през 90-те години на ХХ век.

Текст: Димитър Боцевски за Southeast European Times

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!