fbpx

Ясни са носителите на наградите „Златен пикел“ (ВИДЕО)


Ясни са носителите на наградите „Златен пикел“. Тазгодишната церемония по връчването им, за втора поредна година, ще се проведе в Бриансон, Франция, от 18 до 20 ноември.

Сред номинираните са Шон Виланьова О’Дрискол, украински и грузински екипи и Силво Каро, който ще получи наградата за цялостен принос „Валтер Бонати“.

Шон Виланьова О’Дрискол, „Moonwalk Traverse“
Шон Виланьова оДрискол Фиц Рой
снимка: O’Driscoll

Шон Виланьова О’Дрискол ще вдигне златен пикел за първото си самостоятелно изкачване на „Moonwalk Traverse“ през февруари 2021 г. Трудно е да се преувеличи огромното натоварване, изисквано за изкачването: над 3350 м. катерене и спускане по масива Фиц Рой.

5-дневното изкачване на О’Дрискол е едва второто цялостно изкачване на масива и първият път, когато някой се справя с емблематичната линия на билото от юг на север.

Ветеранът-катерач в Патагония Колин Хейли каза за него: „Няма съмнение, че това е най-впечатляващото соло изкачване, правено някога в Патагония, и не мога да не се запитам дали това не е просто най-впечатляващото изкачване, правено някога в Патагония изобщо.“

Грузински отбор ще получи награда за смело първо изкачване

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Carlos Garranzo – MV Alvarez (@alpymon)

Арчил Бадриашвили, Бакар Гелашвили и Гиорги Тепнадзе също спечелиха отличия за изкачването на Saraghrar Northwest в Пакистан (7300 м.).

Това е едва второто значително изкачване на върха. Бадриашвили, Гелашвили и Тепнадзе избраха да го направят през широк, ефектен улей на северозападната стена.

Групата започна изкачване на 3 септември 2021 г. и напредна бързо – докато достигна стръмна гранитна стена близо до върха.

Тримата алпинисти изградиха пет бивака. Те стъпиха на върха на осмия ден от изкачването си и се спуснаха, бивакувайки още веднъж, преди да стигнат до подножието на 11 септември. Техният маршрут има категория на трудност 6b (5.11), M5+, A3+, 80- до 90 градуса сняг.

Украинците упорстват за желаната Annapurna III FA

Никита Балабанов, Михаил Фомин и Вячеслав Полежайко от Украйна получиха специална награда на журито за тяхното 16-дневно първо изкачване на югоизточния хребет на Анапурна III (7554 м.).

Дълго желаната линия изискваше общо 19 дни в планината и спечели на групата това, което Piolets d’Or нарече „едно от най-големите постижения в хималайския алпинизъм през последните няколко години“.

Маршрутът изисква солидна тактика и високи нива на преценка и издръжливост от алпинистите – което е част от причината да потиска честите опити между 1981 и 2019 г.

Piolets d’Or съобщи, че украинците са получили обнадеждаваща прогноза, но ужасно време по маршрута от 22 октомври до 6 ноември 2021 г.

Сухите условия наложиха бавно изкачване по заснежени сегменти. „Стърмен, рушащ се комин“ над 6100 метра се оказва същността на скалното катерене.

Малко над него те достигат най-високата точка за всички времена (установена от екипа през 1981 г.): 70-метров, незащитен, острие на нож снежен хребет с остри падания.

„Психологическата същност се поддаде на продължително и творческо изгребване“, каза Piolets d’Or.

Украинците надделяха. Тур „Търпение“ (2956 м) достига трудности от 5.10b, A3, M6, 80-градусов лед и 90-градусов сняг.

Каро печели награда за цялостен принос

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Silvo Karo (@silvokaro)


И накрая, словенският алпинист Силво Каро спечели наградата „Валтер Бонати“ за цялостно творчество за 2022 г. Каро за първи път започва да се катери като тийнейджър през 1977 г. и бързо се поставя на картата с първото си изкачване на Фиц Рой през 1983 г. Следва основен принос към словенското катерене, както и скоростните изкачвания в Йосемити.

Каро записа рекорда за скорост на „Обикновената северозападна стена“ на Half Dome през 1996 г., силно конкурентна ера в дисциплината.

Той основава Фестивала на планинския филм в Словения, който популяризира словенските планински филми и се стреми да популяризира културата на катерене в страната.

През 2010 г. той спечели Ордена за заслуги за приноса си към културата и репутацията на своята страна.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!