fbpx
събота, април 20, 2024
Новини

Зимна учебна-тренировка на Пещерно спасяване

В периода 19-22 март в района на Беклемето, Централна Стара планина се проведе учебно-тренировъчен сбор на Пещерно спасяване. В мероприятието взеха участие над 40 спасители и стажант-спасители от различни градове в България. Сборът е част от традиционната тренировъчна дейност на пещерните спасители, като този път бе фокусиран върху подобряване уменията за преодоляване на условията на зимната планина и ползването на специфична зимна екипировка (ски с панти, снегоходки, работа с лавинни уреди).

Заниманията на открито включваха пистово и извън пистово каране на ски, ходене със ски с панти и снегоходки, оценка на зимното състояние на планината и превенция на рисковете, изготвяне на лавинен профил, търсене на пострадал в лавина с помощта на пипсове и лавинни сонди.

Освен заниманията на открито, спасителите опресниха и упражниха знанията си по долекарска помощ. Лекция с практическа част бе изнесена от д-р Бенджамин Метешев и Кирил Иванов. Лекцията включваше: реанимиране на пострадал чрез изкуствено дишане и сърдечен масаж, оценка и третиране на травми на опорно-двигателния апарат и повърхностни рани, превенция и долекарска помощ при хипотермия, измръзване, травми при продължително висене на въже и др.

В рамките на сбора бяха обсъдени и разгледани различни видовете носилки, които се ползват от спасителски екипи по света, техническите им характеристики и възможности за тяхното приложение в спасителни дейности у нас.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

One thought on “Зимна учебна-тренировка на Пещерно спасяване

  • Предложения за следващия курс:

    1. Пускане на рапел през щека
    2. Вертикално пантене в отвес

    Майсторски клас:

    3. Вземане на завой в тесняк с успоредни ски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!