fbpx
петък, февруари 23, 2024
ИзбраноНовиниХижи

Заради глобалното затопляне: Местят хижа Carrel на Матерхорн на по-безопасно място

Изменението на климата продължава да засяга най-популярните маршрути в Алпите. Сега хижата Carrel, единственият заслон на хребета Лион на Матерхорн, ще бъде демонтирана през следващите няколко дни и преместена на по-безопасно място. По хребета Лион преминава нормалният маршрут от италианската страна на известния връх, съобщава ExplorersWeb.

Aosta Sera пише, че

падащи скали са направили сегашното местоположение опасно.

Новата хижа ще стои на 10 метра от билото. Преместването ще струва 2 милиона долара. Ако всичко върви добре, новият заслон ще отвори отново през следващото лято.

През последните няколко години ледът и замръзналите скали, които циментират напуканите алпийски стени, до голяма степен са изчезнали. Постоянните каменопади сега засягат редица високопланински заслони. През лятото на 2022 г. хижа La Fourche на Монблан се срути при голямо свлачище. За щастие в този момент районът беше затворен за алпинисти от съображения за безопасност. През същата година гидовете спряха да работят изцяло по Матерхорн, тъй като екстремната жега и последвалите каменопади направиха катеренето твърде опасно.

Хижа carrel на хребета Лион на Матерхорн
Хижа Carrel на хребета Лион на Матерхорн, снимка: Wikipedia

За хижа Carrel проблемът не беше топенето на вечните ледове.

„Но изменението на климата все още кара скалата да се разпада“, обясниха членовете на съвета на Аоста. Лошата скала и потенциалните каменопади са сериозно предизвикателство за всеки, който се опитва да изкачи 4477-метровия Матерхорн.


Вижте още


Хребетът Лион, от югозападната страна на Матерхорн, е по-дълъг и малко по-техничен от хребета Хьорнли в Швейцария, но не е толкова претъпкан. На катерачите им отнема приблизително пет часа от Брей-Червиния до хижа Carrel и още пет часа оттам до върха.

Хребетът Лион на Матерхорн
Хребетът Лион с хижа Carrel на Матерхорн, снимка: Goat.cz

Мнозина нощуват в заслона преди атаката на върха. Освен това той дава подслон в случай на беда или лошо време.

Популярната хижа е малък заслон с базови условия. Тя не разполага с бар, няма течаща вода и извозване на боклука. От 2019 г. предварителната резервация е задължителна.

Големият, подобен на хотел заслон в подножието на върха, Rifugio Duca degli Abruzzi, е затворен за зимата и ще отвори отново едва на 30 юни 2024 г.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!