fbpx

Истинско нашествие: Близо 50 души стъпиха тази сутрин на К2 (СНИМКИ)

Според първоначалната информация поне 48 души от 4 експедиции са изкачили в петък сутринта К2.

Първи с успех се похвалиха от Madison Mountaineering.

„Щастливи сме да съобщим, че всички наши членове, водачи, непалски шерпи и пакистански височинни герои стъпиха на К2 тази сутрин в 3 ч. пакистанско време! Всички членове вече са слезли в лагер 4 и ще продължат надолу към лагер 2“, написаха от екипа на Facebook страницата си.

В рамките на тяхната експедиция са се изкачил общо 15 души, сред които 10 непалци и по един алпинист от Пакистан, САЩ, Аржентина, Ливан и Естония.

29-годишната тайванка Грейс Тценг също се е изкачила на върха. Тя е направила изкачването

без употребата на кислород

Тценг е била на върха заедно с непалците Нима Гялжен Шерпа и Нингма Дорже Шерпа в 07:35 ч. сутринта. Грейс е първият жител на Тайван, изкачил втория по височина връх в света.

Рекорд отбеляза и Самина Баиг, която стана първата пакистанска жена, изкачила най-високия връх на Родината си. Тя беше член на 7-членна експедиция, изцяло от пакистанци. Всички от които изкачиха върха в 07:42 ч. в петък.

Последни на върха тази сутрин бяха 23-ма членове от експедицията, ръководена от Мингма Джи. Между 8 и 9 ч. на К2 стъпиха 13 шерпи, сред които самият Мингма Джи, за когото това е четвърто изкачване на К2. Те изведоха успешно 10 клиенти, сред които Сашко Кедрев от Северна Македония, двама китайци, един германец, две американки, един испанец, една канадска гражданка, и по един нидерландец и японец.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.