fbpx
неделя, юли 14, 2024
Височинен алпинизъмКатеренеНовини

Премиерен маршрут в Тяншан е отличен с руския „Златен пикел“

Новият маршрут до 6873-метровия връх Пик на военните топографи спечели руската версия на Piolet d’Or. Алексей Сухарев, Ратмир Мухаметзянов и Александър Парфенов получиха наградата си за този нов директен тур нагоре по югозападната стена през миналия уикенд в Москва.

Маршрутът, наречен Изгубеният свят, беше петият в историята на четвъртия по височина връх в планината Тяншан и първият по югозападната стена. Според Парфенов това е

„най-трудното изкачване в живота ми“.

На церемонията беше отбелязана и 100-годишнината на Руската федерация по алпинизъм. Тя е създадена след изкачване на 5033-метровия връх Казбек в Грузия през 1923 г.

Тази година на връчването беше дадена едва за 15-ти път награда за женска експедиция, наречена Стоманен ангел. Победителки са Галина Терентиева и Олга Лукашенко за тяхното свободно изкачване на цепнатината Перестройка на връх Слесов (4240 м), във веригата Памир-Алай. Това е и третото свободно изкачване на маршрута от жени. Американката Лин Хил го изкатерти с Грег Чайлд през 1991 г., а Настя Давидова от Словения и Ива Божич от Хърватия го направиха през 2016 г.


Вижте още


Терентиева и Лукашенко се надяваха да изкачат маршрута в рамките на ден, но лошото време ги задържа на стената в продължение на две дъждовни нощи и при остър недостиг на храна и вода.

И в двете категории международно жури избра победителите от два кратки списъка с по петима кандидати. Всички номинирани за наградите Стоманен Ангел са за изкачвания на големи стена, включително едно през зимата. Те включват Надежда Оленева за впечатляващото изкачване на 1200-метров маршрут на връх Пик 4810 в Киргизстан, с Дария Серюпова и Анастасия Козлова. Оленева за съжаление загина преди няколко седмици на Дхаулагири.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!