fbpx

Започна подготовката за церемонията за раздаване на наградите Piolets d’Or 2020

Започна подготовката на церемонията за раздаване на най-престижните награди в алпинизма Piolets d’Or (Златен пикел). Тази година домакин ще бъде полското градче Льондек-Здруй (Нижнесилезско воеводство).

Точно там, през есента на 2018 г., организаторите на наградите Златен пикел, за първи път в цялата история на раздаването им, решиха да преместят церемонията извън Франция.

Както и миналата година, и тази церемонията ще съвпадне с традиционния полски планински фестивал “Ladek Mountain”, един от най-крупните в страната, който тази година ще отбележи своята 25-годишнина.

Датите на фестивала вече са определени: 19-22 септември.

Обявен е и разширеният списък с номинираните.

Носителите на Златен пикел 2020 ще бъдат обявени в средата на юли, а през септември ще бъде церемонията по връчването на статуетките.

Изкачванията, които попадат в разширения списък представляват най-иноватвните експедиции, проведени през 2019 г. в алпийски стил, без използването на бивачно оборудване.

Списъкът е съставен от Линдзи Грифин, старши редактор на American Alpine Journal, заедно с Дъгалд Макдоналд, гл. редактор на American Alpine Journal и Рудолф Попе от Club Alpin Francais.

В списъка са включени:

⇒Премиерното изкачване на Денис Урубко по новия маршрут “HONEY MOON” към върха на 13-тия по височина осемхилядник Гашербрум II (8034 м), в Пакистан.
Маршрутът е преминат соло в чист алпийски стил, без кислород.

Странно е, но едва три изкачвания на осемхилядници са били отличавани със Златен пикел: Ули Щек на Аннапурна, Марек Холечек и Зденек Хачек на Гашербрум I, Санди Алън и Рик Алън на Нанга Парбат.

Денис Урубко вече е носител на  един Златен пикел през 2010 г. за най-добро височинно изкачване (на Чо Ойю през 2009 г). Заедно със Сергей Самойлов е номиниран през 2007 г. за премиерно изкачване в алпийски стил на североизточната стена на Манаслу (8156 м).

Прочети  Алпинисти под блясъка на прожекторите

⇒Премиерното изкачване на японските алпинисти Кацуя Хирайде и Кенро Накаджима по новия маршрут на връх  Ракапоши (7788 м). Този връх е разположен в пакистанската долина Хунза (регион Гилгит-Балтистан).

Кацуя Хирайде и Кенро Накаджима  са носители на Златен пикел през 2018 за нов маршрут на пакистанския връх Шиспаре (7611 м).

⇒Премиерното изкачване по нов маршрут на връх Хоуз Пик (3295 м, най-високият връх в планината Вапутик, дял на канадската част на Скалистите планини) от торйката алпинисти Давид Лама, Хансйорг Ауер и Джес Роскели.

За съжаление, ако получат награда, тя би била посмъртна, тъй като тримата загинаха при спускане от Хоуз.

Загинаха три легенди на световното катерене: Давид Лама, Хансйорг Ауер и Джес Роскели (ВИДЕО)

⇒Премиерно изкачване по нов маршрут на “Moltbaertinden North” от испанските алпинисти Бернат Билараса, Гербер Кукурел и Жорди Естеве на връх Stamprevtiden South (748 м) на Лофотенските острови.

В разширения списък за 2020 г. това е отличеното изкачване на най-ниска надморска височина.

Златният пикел (фр. Piolets d’Or, англ. The Golden Ice Axe) — е международна награда за постижения в алпинизма, присъждана ежегодно от френските списания Montagnes и The Groupe de Haute Montagne (GHM) от 1992 г.

Алпинисти под блясъка на прожекторите

Връчването на “Златния пикел” (The Piolets d’Or)  е едно от най-значимите събития в алпинизма: глобално представяне на най-впечатляващите изкачвания през годината на различни върхове по света.

Номинираните се избират от GHM и сп. Montagnes по време на алпинисткия сезон. След това специално избрано жури разглежда изкачванията на номинираните участници и присъжда голямата награда — Златен пикел. Това е най-престижната награда за алпинизъм в света.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!