fbpx

Започна подготовката за церемонията за раздаване на наградите Piolets d’Or 2020

Започна подготовката на церемонията за раздаване на най-престижните награди в алпинизма Piolets d’Or (Златен пикел). Тази година домакин ще бъде полското градче Льондек-Здруй (Нижнесилезско воеводство).

Точно там, през есента на 2018 г., организаторите на наградите Златен пикел, за първи път в цялата история на раздаването им, решиха да преместят церемонията извън Франция.

Както и миналата година, и тази церемонията ще съвпадне с традиционния полски планински фестивал „Ladek Mountain“, един от най-крупните в страната, който тази година ще отбележи своята 25-годишнина.

Датите на фестивала вече са определени: 19-22 септември.

Обявен е и разширеният списък с номинираните.

Носителите на Златен пикел 2020 ще бъдат обявени в средата на юли, а през септември ще бъде церемонията по връчването на статуетките.

Изкачванията, които попадат в разширения списък представляват най-иноватвните експедиции, проведени през 2019 г. в алпийски стил, без използването на бивачно оборудване.

Списъкът е съставен от Линдзи Грифин, старши редактор на American Alpine Journal, заедно с Дъгалд Макдоналд, гл. редактор на American Alpine Journal и Рудолф Попе от Club Alpin Francais.

В списъка са включени:

⇒Премиерното изкачване на Денис Урубко по новия маршрут „HONEY MOON“ към върха на 13-тия по височина осемхилядник Гашербрум II (8034 м), в Пакистан.
Маршрутът е преминат соло в чист алпийски стил, без кислород.

Странно е, но едва три изкачвания на осемхилядници са били отличавани със Златен пикел: Ули Щек на Аннапурна, Марек Холечек и Зденек Хачек на Гашербрум I, Санди Алън и Рик Алън на Нанга Парбат.

Денис Урубко вече е носител на  един Златен пикел през 2010 г. за най-добро височинно изкачване (на Чо Ойю през 2009 г). Заедно със Сергей Самойлов е номиниран през 2007 г. за премиерно изкачване в алпийски стил на североизточната стена на Манаслу (8156 м).

Прочети  Катрин Дестивел: първата жена със Златен пикел за цялостен принос

⇒Премиерното изкачване на японските алпинисти Кацуя Хирайде и Кенро Накаджима по новия маршрут на връх  Ракапоши (7788 м). Този връх е разположен в пакистанската долина Хунза (регион Гилгит-Балтистан).

Кацуя Хирайде и Кенро Накаджима  са носители на Златен пикел през 2018 за нов маршрут на пакистанския връх Шиспаре (7611 м).

⇒Премиерното изкачване по нов маршрут на връх Хоуз Пик (3295 м, най-високият връх в планината Вапутик, дял на канадската част на Скалистите планини) от торйката алпинисти Давид Лама, Хансйорг Ауер и Джес Роскели.

За съжаление, ако получат награда, тя би била посмъртна, тъй като тримата загинаха при спускане от Хоуз.

Загинаха три легенди на световното катерене: Давид Лама, Хансйорг Ауер и Джес Роскели (ВИДЕО)

⇒Премиерно изкачване по нов маршрут на “Moltbaertinden North“ от испанските алпинисти Бернат Билараса, Гербер Кукурел и Жорди Естеве на връх Stamprevtiden South (748 м) на Лофотенските острови.

В разширения списък за 2020 г. това е отличеното изкачване на най-ниска надморска височина.

Златният пикел (фр. Piolets d’Or, англ. The Golden Ice Axe) — е международна награда за постижения в алпинизма, присъждана ежегодно от френските списания Montagnes и The Groupe de Haute Montagne (GHM) от 1992 г.

Алпинисти под блясъка на прожекторите

Връчването на „Златния пикел“ (The Piolets d’Or)  е едно от най-значимите събития в алпинизма: глобално представяне на най-впечатляващите изкачвания през годината на различни върхове по света.

Номинираните се избират от GHM и сп. Montagnes по време на алпинисткия сезон. След това специално избрано жури разглежда изкачванията на номинираните участници и присъжда голямата награда — Златен пикел. Това е най-престижната награда за алпинизъм в света.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.