fbpx
неделя, май 26, 2024
КатеренеНовини

Загинаха три легенди на световното катерене: Давид Лама, Хансйорг Ауер и Джес Роскели (ВИДЕО)

След лавинен инциденд в Канадските Скалисти планини на 16-ти април, загинаха три легенди на световното катерене: Давид Лама, Хансйорг Ауер и Джес Роскели.

Смята се, че алпинистите се опитали да повторят маршрута M16 на вр. Хоуз (Howse Peak) – 3295 м, най-високият в планината Уапутик (Waputik) в Канадa между националите паркове Банф и Йохо. Той е изкачен премиерно от американските алпинисти Стийви Хаус, Бари Бланчард и Скот Бейкс през 1999 г.

Давид Лама. Необикновено усещане за скалата

Роден през 1990 г. в Инсбрук, Австрия, в семейството на непалски планински водач и австрийка, Давид е едва петгодишен, когато е забелязан от легендарния хималаист Петер Хабелер. Хабелер веднага започва да го тренира, разпознавайки в него необичаен талант. На 12-годишна възраст Давид става най-младият катерач в историята на спорта, преминал 8b+. След това два пъти печели световните европейски младежки първенства и младежките световни първенства. После става най-младият състезател, спечелил Световната купа и в катеренето, и в боулдъринга. Давид натрупва победи в състезания до 2011 г., когато насочва вниманието си към свободното катерене и алпинизма. Прави няколко премиерни изкачвания в Алпите и по целия свят. Едно от най-големите му постижения остава първото свободно изкачване на югоизточния хребет на Серо Торе в Патагония през 2012 г. Миналата есен записа в историята и първото солово изкачване на Лунаг Ри (6907 м), на границата между Непал и Тибет в Хималаите, считан за непристъпен до тогава.

YouTube player

Хансйорг Ауер. Пророчеството „Няма връщане назад”

Роден е през 1984 г. в Цамс, окръг Ландек на провинция Тирол (Западна Австрия). Преподавател по математика, по физическо и планински водач, Ауер се катери от 12-годишен. Първоначално практикува класически алпинизъм в западната част на Алпите, за да стигне до експедиции в Патагония и Каракорум с няколко знакови премиерни изкачвания.

Най-големите му постижения са изкатерването free solo на тура “Рибата” по южната стена на Мармолада през 2007 г. и първото изкачване на един от най-високите девствени върхове в света – Източен Кунянг Чиш (7400 м.) в Каракорум през 2013 г. Свободното самостоятелно изкачване на Хансйорг Ауер на 3000-метровия маршрут на Мармолада в Доломитите е считано за съпоставимо с историческото изкатерване на Алекс Хонълд на Ел Капитен през 2017 г. През 2018 г. Ауер прави и първото солово изкачване на Западния Лупгхар Сар в Каракорум, което самият той определя като следваща стъпка в катераческата му кариера.

YouTube player

Джес Роскели: Обграждаме се с хора като нас

Джес Роскели е роден през 1982 г. в страната на свободата – Америка. Син е на известния алпинист Джон Роскели, с когото през май 2003 г. изкачва Еверест и става най-младият американец, който стъпва на покрива на света. Сред най-забележителните му постижения са първото изкачване на Южния хребет на Маунт Хънтингтън в Аляска, както и няколко първи изкачвания в канадските Скалисти планини и Аляска. Изкатервал е и знаковите Фиц Рой и Серо Торе в Патагония.

Снимка на публикацията: Konrad Anker
https://www.facebook.com/ConradAnkerOfficial/photos/pb.143199022383600.-2207520000.1555678723./2078418548861628/?type=3&theater

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!