fbpx

Загинаха три легенди на световното катерене: Давид Лама, Хансйорг Ауер и Джес Роскели (ВИДЕО)

След лавинен инциденд в Канадските Скалисти планини на 16-ти април, загинаха три легенди на световното катерене: Давид Лама, Хансйорг Ауер и Джес Роскели.

Смята се, че алпинистите се опитали да повторят маршрута M16 на вр. Хоуз (Howse Peak) – 3295 м, най-високият в планината Уапутик (Waputik) в Канадa между националите паркове Банф и Йохо. Той е изкачен премиерно от американските алпинисти Стийви Хаус, Бари Бланчард и Скот Бейкс през 1999 г.

Давид Лама. Необикновено усещане за скалата

Роден през 1990 г. в Инсбрук, Австрия, в семейството на непалски планински водач и австрийка, Давид е едва петгодишен, когато е забелязан от легендарния хималаист Петер Хабелер. Хабелер веднага започва да го тренира, разпознавайки в него необичаен талант. На 12-годишна възраст Давид става най-младият катерач в историята на спорта, преминал 8b+. След това два пъти печели световните европейски младежки първенства и младежките световни първенства. После става най-младият състезател, спечелил Световната купа и в катеренето, и в боулдъринга. Давид натрупва победи в състезания до 2011 г., когато насочва вниманието си към свободното катерене и алпинизма. Прави няколко премиерни изкачвания в Алпите и по целия свят. Едно от най-големите му постижения остава първото свободно изкачване на югоизточния хребет на Серо Торе в Патагония през 2012 г. Миналата есен записа в историята и първото солово изкачване на Лунаг Ри (6907 м), на границата между Непал и Тибет в Хималаите, считан за непристъпен до тогава.

Хансйорг Ауер. Пророчеството „Няма връщане назад”

Роден е през 1984 г. в Цамс, окръг Ландек на провинция Тирол (Западна Австрия). Преподавател по математика, по физическо и планински водач, Ауер се катери от 12-годишен. Първоначално практикува класически алпинизъм в западната част на Алпите, за да стигне до експедиции в Патагония и Каракорум с няколко знакови премиерни изкачвания.

Най-големите му постижения са изкатерването free solo на тура “Рибата” по южната стена на Мармолада през 2007 г. и първото изкачване на един от най-високите девствени върхове в света – Източен Кунянг Чиш (7400 м.) в Каракорум през 2013 г. Свободното самостоятелно изкачване на Хансйорг Ауер на 3000-метровия маршрут на Мармолада в Доломитите е считано за съпоставимо с историческото изкатерване на Алекс Хонълд на Ел Капитен през 2017 г. През 2018 г. Ауер прави и първото солово изкачване на Западния Лупгхар Сар в Каракорум, което самият той определя като следваща стъпка в катераческата му кариера.

Прочети  Състезание по ориентиране за купа „НСА-Сивен” този уикенд

Джес Роскели: Обграждаме се с хора като нас

Джес Роскели е роден през 1982 г. в страната на свободата – Америка. Син е на известния алпинист Джон Роскели, с когото през май 2003 г. изкачва Еверест и става най-младият американец, който стъпва на покрива на света. Сред най-забележителните му постижения са първото изкачване на Южния хребет на Маунт Хънтингтън в Аляска, както и няколко първи изкачвания в канадските Скалисти планини и Аляска. Изкатервал е и знаковите Фиц Рой и Серо Торе в Патагония.

Снимка на публикацията: Konrad Anker
https://www.facebook.com/ConradAnkerOfficial/photos/pb.143199022383600.-2207520000.1555678723./2078418548861628/?type=3&theater

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!