fbpx
събота, юни 15, 2024
ИзбраноЛитература и киноЛичностиНовини

Предстои 18-тото издание на Дни на предизвикателствата. Какво ще видим?

Броени дни остават до старта на 18-те “Дни на предизвикателствата” (5 – 7 декември в кино “Люмиер”). Фестивалът на аутдор културата, екстремните спортове, планинския туризъм и застъпниците на природата тази година включва в програмата си

12 документални филма, четирима чуждестранни гости, презентации, работилници и природозащитни каузи

Организаторите от магазини “Стената” съветват феновете да побързат и закупят билети предварително тук.

В продължение на три дни на големия екран в кино “Люмиер” ще можем да се насладим на актуална кино селекция от света на приключенското кино. Очакват ни 12 филма – образци в документалното заснемане на открито, дело на изявени и награждавани автори като Джими Чин и Гийом Бруст, но обнадеждават и търсенията на Руслан Вакрилов.

Гостуването на американската легенда Конрад Анкер е повод да видим филми, белязали важни моменти от неговия живот. Първият е MERU на Джими Чин, запечатал епичния подвиг в едноименната планина Меру на триото, от което част са самият той, Анкер и Ренан Озтюрк. Филмът от 2015 г.  е считан за катерачна класика, а у нас за първи път отбелязва прожекция на голям екран. TORN (2023), биографичен портрет на легендарния алпинист Алекс Лоу, пък дава различна перспектива към личността на Анкер – не само алпиниста, но и бащата, закрилника, филантропа.

Едно съвсем прясно заглавие – Wild Life (2023 г.), отново на Джими Чин и Елизабет Чай Вазархелий, ни запознава с може би най-мащабния пример за природозащита в света. Той разказва за възвръщането на саваните и дивата природа в крайния юг на Патагония през личния проект на Дъг и Кристин Томпкинс. Визионерски е и проектът за природосъобразен туризъм, който е в ход в Маджарово, Източни Родопи и завръщането на дивата природа там. Той е темата на филма Кръговратът на живота в Родопите (2023 г.) на награждавания френски режисьор Еманюел Рондо.

Почитателите на бързите води ще могат да видят The River Runner  (2022 г.) – филм, изследващ борбата с болестта през опита на експедиционния каякар Скот Линдгрен да пусне четирите легендарни реки, извиращи от Кайлаш. Ценителите на пещерите ще гледат красиво заснетия и добре допълнен от архивни кадри за няколко легендарни френски пропасти филм On a Marche Sous La Terre  (2023 г “Вървяхме под земята”) на режисьора Алекс Лопес. Ски и сноуборд маниаците пък ще си тръгнат обогатени от одисеята на група професионални ски атлети сред снеговете на Тян Шан в екзотичен Киргизстан. Тях ще видим във филма Chronoception  (2023 г.) на Гийом Бруст.

По традиция, катерачният жанр е водещ сред темите на “Дните”. Българските заглавия с премиера в програмата са: “Доломити” на Александър Вълчев за постижението на Станислав Атанасов и Росен Аначков по маршрута Camilоtto Pellisier и “Нощна смяна”  на Руслан Вакрилов – боулдър магия, издържана във впечатляваща монохромна естетика. Текстът е на Виктор Варошкин, а гласът зад кадър – на Константин Таквор. Към тях ще бъде добавена световната премиера за една каталунска катерачна семейна история на Безименната кула на Транго (Каракорум). Нея ще видим във филм, проследяващ първото свободно и соло преминаване на маршрута Eternal Flame  (2023 г.) от испанската звезда в катеренето Еду Марин. Тази продукция, както и Chronoception и The Pathan Project, носят яркия почерк на своя създател –  независимия филмов продуцент Гийом Бруст, който ще представи лично творбите си.


Вижте още


 

18-ите “Дни на предизвикателствата” ще бъдат запомнени и с появата на вело приключенеца и журналист Герхард Чернер. Той е подготвил за публиката специално мултимедийно шоу. Ще видим и Давид Шамбр, автор на считаното за библия на съвременния алпинизъм издание – “Златни пикели – оскарите в алпинизма” на ИК “Одисея-ин.”. Шамбр ще посрещнем за премиерата на българското издание във Френския институт на 4.12., а на 5.12 ще го видим с презентация на сцената на кино “Люмиер”.

Две важни кауза ще намерят място в програмата на “Дните”. Това са кампания за съхраняване на застрашени видове “Земя под ЗаКрила” на БДЗП чрез закупуване на земи в Сакар планина и “Хижа на годината” с над 25000 подадени гласа и близо 70 проекта в съревнование за 3 финансови гранта. Освен във филмовата програма, спелеологията ще бъде представена и чрез презентация за мащабната спасителна акция в турската пещера Морджа. Ще научим и новини за напредъка в най-дълбоката българска пещера – Колкина дупка” от клуб “Под ръбъ”. Академия Първа помощ тази година е с фокус върху оказване на първа помощ в планината.

Актуалната фестивална програма може да бъде разгледана тук:
www.predizvikatelstva.com/програма

Акценти от програмата:
www.predizvikatelstva.com/акценти

Билети за събитието се продават в магазини “Стената” и онлайн тук:

www.predizvikatelstva.com/билети

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!