fbpx

Спасителна акция в Стара планина в неделя

Акция за издирване и транспортиране на изгубена пострадала жена са провели отряд Лакатник на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК вчера.
Акцията е стартирала в 18.30 ч. след подаден сигнал към ПСС чрез телефон 112. Веднага е мобилизиран отряд Лакатник и спасителите са реагирали за минути. Акцията е приключила успешно в 21.00 с превоз на пострадалата до транспортна връзка.
Пострадалата 65 годишна жена се е отклонила от туристически маршрут в дива трудно проходима местност в района на с. Очин дол, Врачански Балкан – Западна Стара планина. Била е с глезенна травма, дезориентирана и силно дехидратирана. Оказана й е първа помощ и транспорт.
Локализирахме чрез описание – първоначално неколкократно заблуждаващо – в телефонни разговори, впоследствие чрез карта от мобилно приложение и частични данни от описание на пострадалата.
казват планинските спасители като подчертават, че адекватната информация за местонахождение при издирвателни акции е най-важният елемент в комуникацията с пострадали и изгубени.
Призоваваме туристите да не се отклоняват от маркираните туристически пътеки, да ползват мобилното приложение за локализация на ПСС и да имат планинска застраховка, в случай – а дано да няма – на нужда!
допълват от отряд Лакатник.

Мария Лазарова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.