fbpx

Свободно изкачване на Ел Кап за по-малко от денонощие в нов стил

В последно време свободното изкачване на Ел Капитан в Йосемити вече не е супер рядко срещано. Но наскоро двойка катерачи го направиха в нов стил.

На 10 април Брент Барган и Еймити Уорм пристигнаха в основата на Ел Кап в полунощ и веднага започнаха да се катерят. По тур „Freerider“ нагоре (5.13a, 1005 м) не ги очакваше нищо друго, освен неизвестното — без храна, вода, биваци, без предварително проучени участъци и без възможност за почивка и възстановяване чрез конвенционални средства.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Amity Warme (@amity.warme)

Свободните изкачвания, за по-малко от 24 часа, без предварително, планиране, логистика и дори няколко предварителни изкачвания на Ел Кап, вероятно се броят на пръсти. За повечето катерачи стената е твърде голяма и сложна за катерене без интензивно проучване на маршрута. Обикновено това се изразява в многодневни изкачвания с нощи, прекарани на скалата.

Понякога катерачите се спускат отгоре и репетират сложни участъци в горния край. Съхраняването на запаси, особено вода, на различни места по стената преди изкачването също е типично за свободните изкачвания.

Но Барган и Уорм не направиха нищо от това. Вместо това те се изкачиха по „Freerider“ с малки раници и едно въже и достигнаха дървото на върха — приетата точка за спиране на катерачите на върха на скалата — 18 часа и 16 минути след като започнаха да се изкачват.

Те изкатериха едновременно 24 от 32-та пасажа на маршрута и отбелязаха само няколко падания.  Уорм стана петата жена, изкачила свободно Ел Кап за един ден.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Amity Warme (@amity.warme)

В своя блог Барган обясни „неподкрепената“ етика на екипа. Много свободни изкачвания на Ел Кап попадат в това, което Барган би нарекъл „самоподкрепящи се“.

При самоподкрепящо се изкачване Барган отбелязва, че „цялата работа за изкачването се извършва от самите катерачи, но усилието може да е разпределено през период от време преди самото изкачване“.

При неподкрепено изкачване обаче „всички припаси за изкачването се носят по маршрута от самите катерачи. Без предварително съхраняване или депозиране на оборудване.”

„Mоже да си помислите: „Каква разлика имат няколко бутилки вода?“ Разстоянието между „доста безопасно“ и „на път да умре“ може бързо да се стесни на Ел Кап. Дехидратацията и умората са страшни врагове за бързото и безопасно катерене. За да стигнете до върха за един ден, трябва да направите и двете. Ако катерите едновременно (както Барган и Уорм направиха на 75% от маршрута – б.ред.) и водачът получи крампи и падне, има вероятност да имате много проблеми“, обяснява той.

Барган все пак е извършил известна предварителна подготовка, като старателно е създал подробен план, за да даде на двамата възможно най-голямо предимство.

В продължение на часове той се взира в картата на тура, разчленявайки го и идентифицирайки проблеми и решения, така че той и Уорм да могат да се изкачват едновременно с нисък риск.

„Избрахме умни системи пред допълнителния риск за цялото ни изкачване“, пише Барган.

Блогът на Барган е изчерпателен ресурс за всеки, който се интересува от подробностите за изкачването.

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!