fbpx

Трима изследователи изкачиха най-отдалечения връх в света

Трима приключенци-изследователи – от Великобритания, Франция и Нова Зеландия, изкачиха най-отдалечения връх в света. Той е толкова изолиран, че е виждан от едва 10 души на планетата.
Британецът Лео Хоулдинг прекоси 2000 км през Антарктика при отрицателни температури и ледове, за да достигне Спектър, назъбен връх близо до Южния полюс.
Той стана едва третият човек в историята, стъпил на 1989-метровия връх и първият, завършил изцяло пешходна експедиция за достигане до върха.
39-годишният приключенец от Ставли, Къмбрия разказа: “Имал съм много предизвикателни приключения, но това беше на друго ниво. Върхът е токолова отдалечен. Има изследователска база на Южния полюс, отдалечена на около 450 км отттам. Трябва да дойдете оттам до Спектър. Това е най-отдалеченият връх в света, когато си толкова отдалечен, разчиташ само на себе си – никой няма да дойде на помощ, ако нещо се обърка.”

Лео Хоулдинг, сн. Facebook


Изкачването на Спектър, който е открит през 1934 г., представлява уникално предизвикателство за планинарите, серия от ледено-гранитни зъбери.
Но дори преди Хoулдинг и неговия екип, включващ французина Жан Бургун и новозеландеца Марк Седон, да достигнат до там, те трябваше да извървят разстоянието до подножието.
Хулдинг разказа: “Да достигнем там беше най-голямото предизвикателство. Използвахме кайт ски в прoдължение на 2000 км. Нуждаехме се от много екипировка, за да оцелеем.
Когато пристигнахме беше -40C с ветрове 60 възела, които даваха усещането за -73C. Замръзваш мигновено. Може да измръзнете до смърт за минути. Дори вървенето в такава среда е предизвикателство, затова може да си представите колко предизвикателно е да катерите вертикална стена.”
Хoулдинг и партньорите му, които станаха 4-ти и 5-тия човек, изкачили Спектър са едва втората експедиция, изкачила върха след американските геолози, братята Едмънд и Мъгс Стъмп през 1980 г.
Хулдинг заяви: “Има още няколко места в света, където да намерите подобни планини и повечето от тях са добре известни на алпинистите, но никой от тях не е дори чувал за Спектър… “

Прочети  "Планински маратон": Алекс Хонолд и Томи Колдуел с 18 върхове и 11 маршрута за 36 часа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.