fbpx

Трима изследователи изкачиха най-отдалечения връх в света

Трима приключенци-изследователи – от Великобритания, Франция и Нова Зеландия, изкачиха най-отдалечения връх в света. Той е толкова изолиран, че е виждан от едва 10 души на планетата.
Британецът Лео Хоулдинг прекоси 2000 км през Антарктика при отрицателни температури и ледове, за да достигне Спектър, назъбен връх близо до Южния полюс.
Той стана едва третият човек в историята, стъпил на 1989-метровия връх и първият, завършил изцяло пешходна експедиция за достигане до върха.
39-годишният приключенец от Ставли, Къмбрия разказа: “Имал съм много предизвикателни приключения, но това беше на друго ниво. Върхът е токолова отдалечен. Има изследователска база на Южния полюс, отдалечена на около 450 км отттам. Трябва да дойдете оттам до Спектър. Това е най-отдалеченият връх в света, когато си толкова отдалечен, разчиташ само на себе си – никой няма да дойде на помощ, ако нещо се обърка.”

Лео Хоулдинг, сн. Facebook


Изкачването на Спектър, който е открит през 1934 г., представлява уникално предизвикателство за планинарите, серия от ледено-гранитни зъбери.
Но дори преди Хoулдинг и неговия екип, включващ французина Жан Бургун и новозеландеца Марк Седон, да достигнат до там, те трябваше да извървят разстоянието до подножието.
Хулдинг разказа: “Да достигнем там беше най-голямото предизвикателство. Използвахме кайт ски в прoдължение на 2000 км. Нуждаехме се от много екипировка, за да оцелеем.
Когато пристигнахме беше -40C с ветрове 60 възела, които даваха усещането за -73C. Замръзваш мигновено. Може да измръзнете до смърт за минути. Дори вървенето в такава среда е предизвикателство, затова може да си представите колко предизвикателно е да катерите вертикална стена.”
Хoулдинг и партньорите му, които станаха 4-ти и 5-тия човек, изкачили Спектър са едва втората експедиция, изкачила върха след американските геолози, братята Едмънд и Мъгс Стъмп през 1980 г.
Хулдинг заяви: “Има още няколко места в света, където да намерите подобни планини и повечето от тях са добре известни на алпинистите, но никой от тях не е дори чувал за Спектър… “

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!