fbpx

Трима обвиняеми за смъртен случай на писта в Чепеларе

Окръжната прокуратура в Смолян повдигна обвинения на трима души за причиняване на смърт по непредпазливост заради инцидента на 14 февруари 2015 година, когато 28-годишен скиор загина, след като се удари в шахта за изкуствен сняг.

Като обвиняеми са привлечени изпълнителният директор и прокуристът на акционерното дружество, което към горепосочената дата е управлявало, ползвало и поддържало ски-пистите „Мечи Чал”, както и операторът на системата за изкуствен сняг, който фактически е обезопасявал ски пистата и съоръженията. На тримата е наложена мярка “подписка”.

Според овбинителния акт те не са изпълнили задълженията си за обезопасяване на шахтата, в която се е ударил скиорът. Техните задължения са нормативно разписани в Закона за туризма и Наредбата за категоризиране на ски пистите.

Съгласно заключението на вещите лица по тройната спортно-техническа експертиза, мястото на инцидента е било опасно и е следвало да бъде обезопасено с предпазна мрежа и дюшеци, но това не е било направено.

Всички действия по разследването, необходими за разкриване на обективната истина, са извършени и материалите по делото са предявени на родителите на загиналия.

Разследването на инцидента е започнало веднага, но е било нужно изготвянето на множество сложни експертизи. Събрани са и показанията на всички свидетели на фаталния инцидент.

Заради сложността на делото, разследването е възложено на следовател, определен е и втори, наблюдаващ прокурор.

 

Comments

comments

Прочети  Нова национална организация – Български планинарски съюз - се бори за подобряване на условията в планините

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!