fbpx

Успешна спасителна операция за Александър Гуков на Латок I

Руският топ алпинист Александър Гуков беше спасен тази сутрин с хеликоптер от склоновете на връх Латок I (7145 м) в Каракорум. Той беше блокиран на височина 6200 м. по склоновете на върха на 25-ти юли, след като загуби партньора си в изкачването Сергей Глазунов.

Двамата, заедно с брата на Сергей – Евгений Глазунов пристигнаха в Пакистан в края на юни, за да довършат незавършения тур по северното ребро на върха. В продължение на 26 дни през 1978 г. алпинистите Джим Донини, Майкъл Кенеди, Джеф Лоуи и Джордж Лоуи се борят с него, но не успяват да го довършат.

латок 1
вр. Латок I с ясно изразеното северно ребро, снимка; mountain.ru

Първоначалната двойка за изкачването включва Гуков и Евгений Глазунов, но в последния момент на 29 юни вместо него нагоре тръгва брат му Сергей.

След успешна аклиматизация двамата алпинисти предприемат щурм на върха на 22 юли, без да изграждат бивак. Храната, която носят е предвидена за 5 дни. В това време, друга руска експедиция, която работи по централния тур на върха съобщава за лоши условия на леда и бързо развиващи се бури. До вечерта над върха се спуска мъгла. На 24 юли руската експедиция в базовия лагер все още няма видимост към двамата. Виждат палатката им едва на 25 юли на височина около 6600-6700 м. Тогава хеликоптер успява да направи полет и да спусне на бедстващите алпинисти храна и кислород.

Малко по-късно обаче в базовия лагер получават SOS сигнал от Александър Гуков, в който той иска евакуация. Алпинистът съобщава, че Сергей Глазунов е паднал по време на спускане надолу, а самият той е останал без екипировка на стената.

Приблизителното място на Гуков, снимка: mountain.ru

В следващите часове, хеликоптерът не може да се издигне на такава височина, за да спаси Гуков, но при полета над по-ниските части на върха успява да забележи безжизненото тяло на Глазунов, недалеч от базовия лагер.

За щастие бедстващият алпинист успява да разпъне палатката си, а в следващите часове намира и сникерс по склоновете на върха.

Тази сутрин времето е ясно и хеликоптерът успява да излети на по-голяма височина. Гуков е спасен и откаран в болница в Скарду. Той е изключително отслабнал, говори със затруднения, но няма особено големи измръзвания.

александър гуков
Гуков на път за Скарду, снимка: mountain.ru

Александър Гуков е един от топ алпинистите в Русия. През 2015 г. заедно с Алексей Лончински той става носител на престижната награда Златен пикел/ Piolet D’Or за изкачването си по югозападната стена на връх Тамсерку.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!