fbpx

Възстановяват находища на кримски чай в Странджа

По инициатива на Дирекцията на Природен парк Странджа в местността „Пейково” беше засаден кримски чай. Странджанският кримски чай е вид, съхранил се на българска територия единствено в Природния парк по варовити склонове около Малко Търново и село Стоилово.
На труднодостъпния терен бяха засадени 150 бройки от „пазлашкия чай”, както го нарича местното население. От Парка обясниха, че бройката на пръв поглед не е голяма, но на фона на находището, което се състои само от единични екземпляри, това е значително количество растения.
„Най-важното, което трябва да се знае за кримския чай, е че това е едно южно растение, което е дошло от Средиземноморието до Странджа и тук е края на неговото разпространение. Това е едно съобщество, така наречените маквиси .”, обясни Дико Патронов- сътрудник в Дирекцията на Природен парк „Странджа”.
Кримският чай е включен е в Закона за биологичното разнообразие, както и в Червената книга на България, като застрашен от изчезване вид. Билката има многостранно въздействие за тонизиране на организма и стимулиране на имунната система. Използва се като запарка от чай.

Comments

comments

Прочети  Дъжд вали в планините

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!