fbpx

Възстановяват находища на кримски чай в Странджа

По инициатива на Дирекцията на Природен парк Странджа в местността „Пейково” беше засаден кримски чай. Странджанският кримски чай е вид, съхранил се на българска територия единствено в Природния парк по варовити склонове около Малко Търново и село Стоилово.
На труднодостъпния терен бяха засадени 150 бройки от „пазлашкия чай”, както го нарича местното население. От Парка обясниха, че бройката на пръв поглед не е голяма, но на фона на находището, което се състои само от единични екземпляри, това е значително количество растения.
„Най-важното, което трябва да се знае за кримския чай, е че това е едно южно растение, което е дошло от Средиземноморието до Странджа и тук е края на неговото разпространение. Това е едно съобщество, така наречените маквиси .”, обясни Дико Патронов- сътрудник в Дирекцията на Природен парк „Странджа”.
Кримският чай е включен е в Закона за биологичното разнообразие, както и в Червената книга на България, като застрашен от изчезване вид. Билката има многостранно въздействие за тонизиране на организма и стимулиране на имунната система. Използва се като запарка от чай.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.