fbpx

Да изберем котките

За любителите на планината през зимния сезон котките са абсолютно задължителна част от екипировката. Затова няма какво да ви убеждаваме.

Трябва да знаем обаче, че моделът котки, които ще купим зависи от това дали възнамеряваме с тях да правим само преходи по твърд фирнован сняг или ще ги използваме и за ледено катерене. От изключително значение е и моделът на зимните обувки. В следваите редове ще разгледаме всички модификации на котките, за да направите най-правилният за вас избор.

Конструкция

Според свота конструкция котките биват сгъваеми, полу-сгъваеми и цели.

Сгъваемите котки са най-добри за ходене по фирнован сняг и лендици. Пантата позволява на крака да е достатъчно гъвкав. Едно от най-големите предимства на сгъваемите котки е, че те пасват както на пластмасови, така и на кожени обувки с цяло стъпало. С достатъчно твърда обувка, сгъваемите котки дори може да се изпозлват на вертикален лед. Ако си купите само един чифт котки, но искате да практикувате разнообразно катерене, това е най-добрият избор.

Полу-сгъваемите котки дават повече сигурност при катерене на вертикален лед, но с етапи на смесено катерене. Тези многофункционални котки могат да бъдат използвани както за ходене по сняг, така и ледено катерене. Някои имат платка под стъпалото и странични релси, които преминават по цялата дължина. Други са сгъваеми с блокиране, което заключва пантата на мястото й. Ако добавите винтове те стават достъчно стабилни за ледено катерене.

Целите котки са най-технични. Използват се основно за ледено катерене. Тяхната твърда структура не само осигурява сигурност за предно закрепване, но вибрира много по-малко от сгъваемата конструкция. За тънък или крехък лед това може да е значително предимство. Целите котки правят ходенето по ледник непохватно, тъй като те не позволяват гъвкавост на крака. Освен това трябва да се използват с твърди (за предпочитане пластмасови) обувки, като носенето им с меки обувки ще причини извиване и износване на обувката.

Ориентация на рамката

Котките са конструирани с хоризонтална или вертикална рамка. Те основно се правят от плоски метални ленти, които осигуряват повърхността под подметката. Обувките ви могат да стъпят изцяло на тези метални ленти или на ръбовете им, обърнати на 90 градуса. Ориентацията на рамката на котките влияе върху тяхното поведение при различни снежни условия.

Хоризонтално ориентираните (или плоски) рамки са общо използвани за сняг, тъй като са гъвкави и лесни за ходене. Тази конструкция помага за предотвратяване на събиране на сняг под подметките. Предните точки също обикновено са хоризонтални за добро прилепване при ходене на сняг. Сгъваемите котки са с хоризонтална ориентация.

Вертикално ориентираните рамки са твърди. Поради това, те се използват за предно закрепване на стръмен лед. Тяхната рамка или „релса“ се забива добре в твърдия лед, без вибриране, а цялата платформа намалява умората на крака. Вертикално ориентираните предни зъби се забиват между ледените пукнатини. Недостатък на тази конструкция е тенденцията за снега да се събира във формата на рамката.

Прочети  Виктор Терзийски: В планина се ходи с приятели

Прикрепване

Котките се прикрепват по три начина: каишка, автомат и комбинация от двете.

– Каишка — тази система обикновено има две гумени или неопренови каишки на всяка от котките. Едната държи ходилото, а другата се увива около глезена. Каишките са най-функционалното прикрепване, тъй като не изискват специални кантове или обувки. Основният недостатък е, че е необходимо време, за да ги поставите. Те често се използват на сгъваеми котки с 10- или 12- зъба.

– Автомат — Това е много популярна система за прикрепване, заради простотата на поставяне и бързината. Телта при пръстите попада в канта на обувката, а тази за петата с напрежение влиза в канта на петата. Каишка около глезена също е типична част от тази система.Това е сигурна система за пластмасови обувки и кожени обувки с пластмасови подметки, които имат най – малко 0,6 мм. дълбоки жлебове на пръстите и ходилата. Без подходящи обувки рискувате да загубите котките по средата на катеренето. Добре поставени, те са бързи и лесни за употреба. Автомати са възможни при всички модели котки.

– Комбинирани — Комбинираното прикрепване е просто и ефикасно. Петите се прикрепват с пластмасови щипки и ръчки подобни на автомата. Пръстите, се прикрепват с неопренови или гумени каишки. Тъй като не се изискват жлебове на пръстите, това закрепване може да бъде използвано с по-леки планинарски обувки без специални кантове. Комбинираното закрепване е възможно при всички модели котки.

Зъби

Брой — Повечето котки имат 12 зъба, с 10 под ходилото и 2 предни. Има две изключения. 10-зъбни котки са добри за лек снежен преход. Зъбите са по-къси и по-малко остри от стандартните. Те са добри за преходи или еднодневни трекове, които включват пресичане на фирнован сняг. Някои цели котки имат 20 зъба и са строго специализирани за употреба при технично ледено катерене.

Предни зъби — Предните зъби са насочените напред зъби на котките.

– Двойни предни зъби са стандартни за повечето котки и осигуряват стабилност на пръстите при изкачване на стръмен заснежен склон или лед. Някои котки имат втори чифт предни заъби, които са извити на 45 градуса спрямо предните. Те са за допълнителна стабилност за стръмен лед. Освен ако не катерите вертикален лед (над 50 градуса) повече от половината време, хоризонтално ориентираните предни зъби са по-ефективни. Вертикално ориентираните двойни или моно-зъби се изпозлват за много стръмно, технично катерене.

– Монозъбите се използват за ледено катерене по замръзнал водопад. Тяхната вертикална ориентация им позволява да се забият в пукнатините на скалата или леда или в отворите, оставени от ледени клинове, където двойните зъби не могат да влязат. Може да ги поставите по-прецизно на деликатен или чуплив лед , който може да бъде разбит от двойните зъби. Някои котки имат настройващи се монозъби. Зъбите могат да бъдат лесно удължени или скъсени, за да са подходящи за дадените условия или стилът на катерача. Износените зъби могат да бъдат заменени.

Прочети  Държавното първенство по Ледено и Dry tooling катерене за първи път в Бов

Поставяне на котките на обувките

Обща грешка, която някои катерачи правят е да се опитват да поставят котките на техните леки планинарски обувки. Повечето обувки не са достатъчно твърди в средата на подметката, за да държат котките здраво. Освен това, меката кожа или фабричната горница се сплесква лесно под каишките на котките и може да причини дискомфорт. За да използвате котките за нещо друго освен пресичане на кратки пасажи от сняг и лед, наистина се нуждаете от обувки с 3/4 или цяло ходило за стабилност и горница от дебела кожа или пластмаса. За котки с автомати, обувките ви трябва да имат дебели кантове или още по-добре канали за прикрепване при пръстите и петите.

– Добра идея е да вземете обувките си с вас, когато избирате котки, за да се уверите, че те съвпадат.

– За котки с каишки, когато вдигате крака си, котките трябва да стоят плътно без каишките да са вързани.

– За котки с автомат, уверете се, че формата при пръстите съвпада с формата на обувката и кабелите на петите са достатъчно широки, така че петата да стои стабилно. Повечето котки с автомати позволяват настройване на ширината на кабела на петата.

– На всяка котка, предните зъби трябва да се подават от обувките 1-2 см.

– Много модели котки се настройват на ширина и дължина, а някои се нуждаят от допълнителни свързващи елементи за големи обувки.

Аксесоари за котки

– Пластини против напластяване на сняг — тези пластини предпазват от напластяване на сняг, който може да направи котките безполезни. Те обикновено са направени от латекс или друг тип гума и се прикрепват с щипки към долната страна на котките. Изненадващо, не залепващите пластини са сравнително нови изобрретение, което повечето производители започнаха да предлагат в последните години.

– Резервни части — резревните винтове за котки и свързващи елементи са добри за поставяне в раницата, особено, ако ще правите дълъг траверс. Свързващите елементи често се използват за удължаване на някои модели котки, за да стават на по-големи размери обувки.

– Торба за котки и покривала за зъбите — запазете котките си и предпазете себе си от острите зъби. Гумените покривала за зъби не са скъп начин да направите това, въпреки, че покриването на всички 24 зъба, един по един, може да бъде досадно. Друг вариант е торба за котки. Те са изработени от заздравен, устойчив на пробиване найлон. Направени са за бързо и лесно съхранение, но са малко по –скъпи и обемисти от гумените покривала.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.