fbpx

Вековните букови гори в Национален парк „Централен Балкан“ включени в Списъка на ЮНЕСКО

Комитетът за световното наследство на ЮНЕСКО включи в Списъка на световното наследство 63 масива от стари и първични букови гори от десет европейски страни, сред които и тези в Национален парк”Централен Балкан”, за да формират серийния обект „Старите и първични букови гори на Карпатите и други региони на Европа“. Тези гори представляват разширение на съществуващия обект на световното наследство „Първичните букови гори на Карпатите и старите букови гори на Германия“. Решението на Комитета за световно наследство е международно признание за това, че заедно, тези букови гори дават цялостна представа за еволюцията и въздействието, което буковите екосистеми са имали върху развитието на Европа след последния ледников период.

България участва в номинацията с най-представителните букови гори в 9-те резервата, разположени на територията на Национален парк „Централен Балкан“ –  „Боатин“, „Царичина“, „Козя стена“, „Стенето“, „Соколна“, „Пеещи скали“, „Стара река“, „Джендема“ и „Северен Джендем“, които вече са в списъка на ЮНЕСКО. Включените букови гори в обекта заемат почти 11 хил. ха, което е около 55% от резерватната площ и над 15% от общата паркова територия. Те бяха идентифицирани  като гори с необходимите качества за Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, тъй като са представителни, вековни, с високо биоразнообразие, строг законов статут.

Разширеният сериен обект отговаря на критерия за образци на продължаващи екологични и биологични процеси в развитието на екосистемите и цели опазването на най-представителните вековни букови гори в Европа. Той представлява изключителен пример за незасегнати, комплексни гори в умерения пояс, които демонстрират разпространението на европейския бук на Стария континент. Уникален за обекта е и големият брой участващи държави –  прецедент в историята на Конвенцията за световно наследство.

България, Австрия, Албания, Белгия, Румъния, Словения, Испания, Италия,  Хърватска (и Украйна с още територии) участваха в съвместната номинация за разширение на съществуващия сериен европейски обект на световното наследство „Първичните букови гори на Карпатите и старите букови гори на Германия“, разположен на територията на Словакия, Украйна и Германия.

Прочети  Живот без пластмаса: eкозащитни организации с петиция до Министерството на околната среда и водите

Включването на България в европейския сериен обект на световно наследство на ЮНЕСКО е поредно признание за уникалността на българската природа и традициите в нейното опазване. Висока оценка за съхранената дива природа в парк „Централен Балкан“ – национално богатство и възможност за регионално устойчиво развитие.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!