fbpx

ВИКОС – най-дълбокият каньон в света

Знаехте ли, че най-дълбокият каньон в света е Викос. Разположен в планината Пинд в северна Гърция, той се намира едва на няколко десетки километра от българската граница.

Каньонът се е врязал по южните склонове на връх Тимфи с дължина около 20 км и дълбочина между 120 и 490 м. Широчината му варира от 400 м в най-широката част до едва няколко метра в най-тясната. Той се простира от село Викос до село Монодендри

Ждрелото събира водите на няколко малки рекички, като ги отвежда до река Воидоматис, която води началото си от каньона. В голямата си част река Воидоматис е сезонна, като е постоянна само в долната част на ждрелото.

река воидоматис каньон викос
Изворите на река Воидоматис

За опазването на биоразнообразието в района е обособен Национален парк. Той опазва различни растителни и животински видове, които са се запазили по тези земи.

Рядък вид диви кози обитават ждрелото Викос

Значителен е броят на билките, които се срещат в каньона Викос. Все още популярни в Гърция са т.нар. “доктори от Викос”. Те лекуват с древни билкови рецепти, писани още от времето на Хипократ и Диоскоридес. Билките в тези рецепти включват лимонов балсам, мента, жълт кантарион и планински чай.

Колекция от над 2500 изсушени местни растения и билки пък е изложена в местния исторически музей в Кукули.

Сред животните местна атракция е дива коза (Rupicapra rupicapra) от рядък вид, която живее по високите скали, далеч от човешкия достъп.

За туристите е изградена наблюдателна площадка над най-дълбоката част на ждрелото край Оксиа, разположена на около 3 km по новопостроен път от село Монодендри. Друга площадка е изградена кра Белой от източната страна на ждрелото. Тя е достъпна от село Врадето.

пътека ждрело викос
По пътеката, пресичаша ждрелото Викос, има и такива спиращи дъха места

Туристическата пътека през ждрелото тръгва от село Монодендри. Преминава на север към изворите на река Воидоматис, откъдето излиза от каньона към село Папинго на север или към село Викос на юг.

Прочети  Протести за Рила

Друга забележителност в ждрелото са и каменните мостове от 18-ти век, край село Кипи.

Каньонът Викос е вписан в Рекордите на Гинес като най-дълбокият в света спрямо неговата широчина.

 

 

 

 

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!