fbpx

Водопад Врачанска Скакля

vr-skakliaВисоко над Враца в дебрите на Балкана от височина 140 м. се спуска водопадът Врачанска Скакля. Най-високият на Балканите. Поради факта, че често пресъхва през лятото той не е признат официално за първенец.

Как да стигнем?
Ако пътувате с автомобил трябва да се движите все направо, след влизането ви в града от пътя, идващ от София. След като минете край Окръжната болница се завива в първата vr-skaklia01уличка вляво. Продължавате направо до паркинга пред психодиспансера. Няма как да го пропуснете, заради ярко жълтата му ограда. Там може да оставите автомобила си. Пътеката започва от края на паркинга. Ако се придвижвате с влак или автобус, до болницата пътува градски транспорт, а не е далеч да стигнете до там и пеша.

Преходът до Врачанска Скакля е едночасов. В първата половина пътеката е почти равна. Следите синята маркировка. Във втората си част пътеката се извива стръмно нагоре през широколистна гора. На места маркировката се губи, а наклонът е голям. Гледката в подножието на водопада обаче си заслужава.

vr-skaklia02Над вас е внушителната 140-метрова стена, огряна от пъстроцветна дъга, а пред вас се е разпростряла цяла Враца.

Оттук може да продължите към х. Околчица. Преходът до там ще отнеме още около 5 ч. или по маркирания Панорамен път по билото към с. Згориград, където е разположен друг живописен водопад – Боров Камък.

Районът  в местността Баира в околностите на Скакля е популярен и с това, че тук  Васил Левски е провел в края на август 1872 г. заседание с местния революционен комитет.

Разгледай Галерия със снимки

Текст и снимки: Върхове

Прочети  Анхел - величие в 979 метра

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.