fbpx

Забраниха брането на мурсалски чай

Министерството на околната среда и водите забрани беритбата на мурсалски чай от естествените му находища. Целта е тяхното запазване и възстановяване.

През последните години естествените находища на мурсалски чай силно намаляха, заради брането на билката с цел продажба. Затова със заповед на министъра на околната среда и водите през цялата 2017 г. брането на растението дори за лични цели ще остане забранено.

Ограничението за продажба не важи за култивирания мурсалски чай. Собствениците на плантации за отглеждане на билката обаче ще трябва да представят документи, издадени от съответната общинска администрация.

Предвидените санкции за беритба на диворастящ мурсалски чай са между 100 и 3000 лева. Ограничението за бране на билката се въвежда за втора поредна година.

Мурсалският чай е многогодишно растение с естествени находища в Родопите. За билката се счита, че има изключителна лековита сила. Той има тонизиращо, укрепващо, антианемично, антимикробно и противовъзпалително действие. Намалява кръвното налягане и снижава риска от сърдечен инфаркт и инсулт. Предотвратява развитието на ракови клетки, предпазва развитието на атеросклерозата. Доказано е, че е антиоксидант. Съдържа желязо, мед, кобалт, цинк, калий, магнезий, натрий и др. Голямо е количеството флавониди, които са основните активни вещества с противомикробно и антиоксидантно въздействие. Има още танини и етерични масла. Лекарите препоръчват мурсалски чай за лечение на дихателната система, пикочно-проводните канали, чернодробни и бъбречни заболявания. Напоследък мурсалският чай е известен като „българската виагра“. Самият чай е с много силен специфичен аромат. Приготвен има сладникав вкус и леки нотки на мента.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.