fbpx
четвъртък, февруари 22, 2024
ИзбраноЛитература и киноНовини

Започва 22-то издание на Банско Филм Фест

На 22 ноември започва 22-то издание на Международния филмов фестивал за планинарско и екстремно кино, Банско Филм Фест.

Официалното откриване е планирано за 18:30 ч. в Голямата зала на читалище „Никола Вапцаров“. Програмата включва концерт на музиканта Николай Иванов – ОМ и състави от град Банско.

Ето и програмата за деня:

Филми

Зала на туристическия информационен център

11:30 / 12:37 – Горе в планината, 2023, Италия, Елеонора Мастропиетро, 67`

Една година по въжената линия в италианската част на масива Монблан. Съоръжението, работниците и посетителите се превръщат в главни герои в представление, целящо да премине отвъд границите в природата. Проследявайки ежедневието и поведението на посетителите, филмът изследва връзката между технологии, туризъм и планинарство, градове и съвремие, наблюдение и образ, представяне и преживяване.

12:37 / 13:04 – „Туризъм.БГ – Пещера Духлата“, 2023, България, Мишо Ланджев, 27`

В този брой предаването „Туризъм.БГ“ отвежда зрителите на обществената телевизия към вълнуващо приключение в пещера „Духлата“. За първи път телевизионен екип успява да влезе в природната забележителност и да заснеме спиращи дъха гледки от недрата ѝ. На 26 януари тази година, водещият на „Туризъм.БГ“ Благой Бойчев, режисьорът Мишо Ланджев, операторите Алекс Самунджи и Андрей Аспарухов, водени от четирима професионални пещерняци – по един водач за всеки от екипа, влизат в пещера „Духлата“. В помощ на телевизионерите е и Анри Хаздай от пещерен клуб „Академик“, който осигурява безопасността и екипировката на телевизионния екип. Операцията по заснемането на впечатляващите гледки продължава четири часа. В компанията на прилепи и пещерни пеперуди, екипът на „Туризъм.БГ“ заснема целия маршрут, който води до зала „Уринарника. Зрителите на фестивала ще имат уникалната привилегия да се насладят на кадри и от някои от другите галерии в пещерата.

13:40 / 13:47 – Шум, 2022, Италия, Луана Джардино, 7`

Как се пресича естествен терен, променен до неузнаваемост от изкопни работи в продължение на цяло столетие? Отговорът ще откриете по време на разходка сред тишина. От връх Магнодено се виждат три кариери, които се врязват в планината. Макар и да вдъхва усещане за уют, пейзажът е силно разтърсващ, а в далечина се долавя оглушителен шум. Човешкото присъствие е променило природата, но сред нея сега се разхождат хора, върнали си властта, която може да възстанови тишината. В крайна сметка преходът завършва, макар и на бавен ход — символ на човечеството, което променя историята, но също така я помни. Връх Магнодено (1242 м) е част от Бергамските Алпи в провинция Леко. Дълбоко в планината в продължение на един век в три кариери (Ваиоло алта, Ваиоло баса и Корнело) текат изкопни работи за добив на вар. През последната година бях активен участник в срещите на комитета „Да спасим Магнодено“, чиято цел е с помощта на информационна кампания да насочи вниманието към всички спорни въпроси, свързани с добивната дейност. Когато научих за предстоящата драстична промяна, зад която стоят силни икономически интереси, реших да заснема кратък филм, в който чрез представление във вид на разходка да разкажа за спомена за един пейзаж.

13:47 / 14:27 – Изкушения за пътешественици на Южния остров, 2023, Нова Зеландия, Том Удуърд, 40`

На самотен остров на другия край на света назъбени, заснежени планини се издигат от морето и прорязват гъсти, необитаеми тропически гори. Бушуващи реки текат в дълбоки ледникови долини, а водопади се спускат от скалите във водите на далечната южна част на Тихия океан. Южният остров е праисторическа пустош, една от последните останки от отдавна отминала епоха. „Казвам се Том. Откакто се помня, пътуването е част от моя живот. В продължение на 14 години обикалях света, проучвах джунглите на Амазонка, изкачвах планините на Патагония или плавах сред далечните острови на Индонезия. Този видеоматериал проследява опитите ми да се върна към уседналия живот на обикновен гражданин в родната си страна и да насоча интереса си на пътешественик и откривател към планинския свят на Южния остров.“ Независимо дали прекосяваш тропически гори и откриваш отломки от разбити самолети, пълзиш през непроучени пещери и се озоваваш сред останки от праисторически видове, или пък се гмуркаш сред човекоядни акули или участваш в акции за спасяване на заседнали китове, Южният остров е истински рай за приключенеца.

Related Posts

14:27 / 15:02 – Живот нависоко: вековната борба на киргизкия планински народ със суровата природа, 2022, Германия, Киргизстан, Джуро Козанович 36`

Филмът проследява международна група изследователи по време на научна експедиция в отдалеченото киргизко високопланинско село Сари-Могол. Целта му е да популяризира науката и културата и да отрази красотата и начина на живот в суровата високопланинска природа. Местното киргизко население се опитва да отговори на следните важни въпроси: Как живеят хората там? Труден ли е животът им и предизвикателство ли е за тях? Биха ли заменили това отдалечено, снежно и студено място, което наричат свой дом, с друго? Също така научаваме мнението на няколко известни учени по различни свързани теми като географските и демографските особености на страната и високопланинското село, организирането на успешна научна експедиция в отдалечен район и заболяванията, които могат да възникнат поради специфичните условия на голяма надморска височина. В крайна сметка става ясно, че ако е достатъчно подготвено, човечеството ще се приспособи по-успешно към резките климатични промени в световен мащаб. Филмът достига до извода, че киргизкото население и планините са едно цяло. Човекът и планината се сливат в едно в тази вселена!

15:02 / 16:14 – Отвъд Еверест, 2023, Франция, Тео Ливе, 72`

Описание: Алпинистът Марк Батар, който и на 70 години все още е завладян от своята страст, решава да се върне на връх Еверест, чието изкачване е емблематично за неговата кариера на катерач. Той приема предизвикателството в Салвадор де Баия. Придружен от Пасанг Нуру Шерпа и Мухамад Али Садпара, Марк предприема програма за интензивна подготовка, в рамките на която пътува по четирите краища на света в продължение на пет години. Той ни разказва за своите приключения, срещите си с различни хора и емоциите, които съпътстват неговата одисея за повторното изкачване на Еверест. Той също така демонстрира своята отдаденост и хуманизъм, които намират израз в инициативата му за проправяне на нов и по-безопасен маршрут за желаещите да се изкачат на покрива на света.

Тържествена зала
11:00 / 12:27 – Хижата на Оресте, 2023, Италия, Рафаела Толичети , 87`

Как да се установиш на място, където дори и дървета не растат? Хижата на Оресте, алпийска постройка на 2600 метра над морското равнище, е уникална — далеч от всякакви писти, отворена дори и през зимата и стопанисвана от семейство Скинобал, решило да усети планината по различен начин. Храната е изцяло растителна, електроенергията е от възобновяеми източници, а сградата е далеч от склоновете, за да не смущава естествената среда, в която се намира. Чрез разказа за хижата документалният филм проследява живота на Артуро (бащата), Оресте (чичото, чието име носи хижата), двама велики алпинисти, останали в историята на този спорт — от долината Аоста до Непал, но също и на Франка (майката) и Емил и Марта (децата, заедно с техните семейства), всички от които допринасят за живота в това различно от всяко друго място. Във времена на климатични катастрофи, свързани с топенето на ледовете, те ни показват, че трябва да преосмислим отношението си към планината.

13:30 / 13:45 – Битката, 2022, Италия, Гаел Трук, 15`

В снежна и студена зимна нощ млада начинаеща ветеринарна лекарка се бори с неочаквана житейска ситуация, за да докаже на себе си и на сприхав и остаряващ планински животновъд, че може да се справи с нелеката задача да изроди любимата крава Буфера, кралицата на стопанството. Въпросът е на живот и смърт.

13:45 / 13:53 – Над нещата, 2022, Австрия, Мануела Мандел, Елена Вахтер, Каролине Айтер, Волфганг Голмайер, 8` /Auffe Ume Owe /Up Over Down, 2022, Manuela Mandl, Elena Wachter, Caroline Eiter, Wolfgang Gollmayer, Austria, 8`

Мануела е световен шампион по фрийрайд и победител в престижното състезание Verbier Xtreme през 2022 г. Във филма тя разговаря със своята баба, възрастна жена, прекарала живота си в низините, която се опитва да разбере очарованието на внучките си от фрийрайд сноуборда и планинските приключения, докато за самата Мануела въпросът е по-скоро в това какво я привлича в карането на парче дърво и защо въпреки всичките трудности не се отказва в продължение на толкова години. Филмът засяга теми, свързани с текущата политическа ситуация, мястото на жените в спорта и изменението на климата, по които, след преживяното през изминалия динамичен ски сезон, Мануела все повече надига глас, и поставя въпроса за стойността и правото да спортуваш и доколко то е част от добрия живот. Зрителят се потапя във водовъртеж от събития, които са отражение на забързаното ежедневие на професионалния спортист в съвременния свят.

13:53 / 14:07 – Вечната мелодия, 2022, Непал, Ниранджан Радж Бетвал, 14`

В сънищата си благочестива жена е навестявана от своя съпруг, прикован на границата между смъртта и отвъдното. Заедно със сина си тя се нагърбва с мистичната задача да му помогне да намери спасение. Религия, духовност и общочовешко битие са изкусно преплетени в тази история за страданието по загубата в опита да се извърви пътя между борбата със спомена от миналото и освобождаването от него.

14:07 / 14:33 – Планина на спомени, 2023, Испания, Хулен Субиете, 26`

Хулен се свързва с Хосе, един от последните овчари в градчето му, с желание да опише начин на живот, който си отива. През времето, което двамата прекарват заедно, вратите към миналото се отварят, за да ни покажат какво е останало зад гърба им.

Специална прожекция, посветена на 70 години от първото изкачване на осемхилядника Еверест.

14:33 / 16:12 – Първият на Еверест, 2010, Австрия, Гералд Салмина, 99′

Едмънд Хилари и Тензинг Норгей правят първото документирано и безспорно изкачване на Еверест на 29 май 1953 г. Немският изследовател Йохен Хемлеб се опитва да отговори доколко основателни са предположенията, че първи на Третия полюс са могли да бъдат Джордж Мелъри и Андрю Ървин. Особено след откриването на тялото на първия през 1999 г. През 2010 г. Хемлеб организира експедиция, която използва методи от съдебната медицина и търси останките на Ървин, който е разполагал с малък фотоапарат, чието съдържание може би крие отговор на загадката. Кой, все пак, е бил първи на Еверест?

Голяма зала, Читалище „Никола Вапцаров“
18:30 / 20:00 – Официално откриване на Банскофилмфест’ 2023

Премиера за България на филма Гнездото, продължителност: 22 мин.

Nest е исландски късометражен филм от 2022 г., режисиран от Хилнюр Палмасон Историята проследява братя и сестри, които строят къща на дърво заедно в продължение на една година. Той е заснет от Хилнюр точно пред къщата му за период от 18 месеца, с подкрепата и помощта на трите му деца. Докато ги наблюдаваме в миговете на отчаяние и радост, преживяваме красотата и безпощадността на сезоните. Филм от официалната селекция на 78-то издание на фестивала Berlinale 2022.

Изложби

Фоайе на Читалище „Никола Вапцаров“, Банско

12:30ч. – откриване на изложбите:

Изложба детски рисунки на учениците от Банско и района – „Четирите сезона в Банско и Пирин“;

Фотоизложба на Сдружение „Николай Проев – Пройката“ – По следите на отминалото време с Милчо Ладов;

Изложба „По-нагоре е само небето“, посветена на Ванда Руткевич – първата европейка изкачила връх Еверест и първата жена изкачила връх К2 – Гостуваща фотоизложба на Полския Институт в София;

Фотоизложба „Нанга Парбат“ от експедицията на Николай Петков и Дойчин Боянов на Нанга Парбат през 2006г., автор Дойчин Боянов

Фотоизложба „В търсене на перфектния кадър“, автор Антонио Вълчев;

Външни изложби на Италианският културен институт – фотографии на Густав Вилайт – „Natu.rae/DOLOMITI“ и фотографии към проекта, посветени на планината „Италиански маршрути – планини без граници“ – Проектът на именития клуб “Паяците от Леко” в сътрудничество с един от най-старите алпийски клубове в България – “Планинец”.

Фотоизложба на Българския Антарктически Институт;

„Пещерите и Ние“ – 2023

Балканският Спелеоложки Съюз (BSU) и Спелео клуб „Приста“ организират ежегоден фото конкурс и изложба за пещерна фотография с името „We And Caves “. Участниците са 30 фотографи от 16 държави.

Детска програма

Град Банско, Централен парк

13:30ч – 14:30ч. – 1ва група – Workshop „Ориентиране“, Парк Банско, възраст от 5 – 7 клас
14:30ч. – 15:30ч. – 2ра – група – Workshop “Oриентиране“, Парк Банско, възраст от 8 – 12 клас
Водещи: доц. Александър Шопов, доктор, ръководител катедра Катедра „Туризъм, алпинизъм и ориентиране“, доц. Тодор Педев, доктор, с помоща на студенти специалност „Туризъм-ориентиране“ от НСА „Васил Левски“- Workshop “Ориентиране“ е насочен към определени познания, които могат да бъдат полезни, когато сме сред природата. Заниятието ще научи децата да работят с компас, да боравят с карти, да разпознават природни явления. Учениците трябва да бъдат със спортно облекло. Водещите на workshop-a ще организират кратко състезание между участниците и най-добрите ще получат награди от организаторите; Благодарим на НСА „Васил Левски“, че за поредна година е част от младежката програма на фестивала и мотивира следващите поколения да спортуват повече сред природата.

пещера „Спропадналото“:

10:30ч. – 16:30ч. – няколко групи – пещерен workshop „Проникване в пещера“ – препоръчителна възраст от 4 – 8 клас. В пещерата „Спропадналото“ могат да се срещнат различни по големина и цвят сталактити и сталагмити, а така също и прилепи. Пътешествието из пещерата не изисква особени усилия и специална екипировка. Учениците трябва да са облечени с дрехи, които могат да се окалят и високи обувки, но при възможност е по-добре да са обути с гумени ботуши. Необходимите за безопасно влизане каска и челник ще бъдат осигурени от организаторите. В рамиките на подземното приключение децата ще могат да научат повече за тайните на пещерите. Заниманието включва 15мин. беседа и 45мин. проникване в пещерния лабиринт;

Водещите осигуряват безопасността на децата и предварителния инструктаж.

скален обект „Пещерите“

14:00ч. – 16:00ч. – Катерене с Дойчин Боянов на скален обект „Пещерите“ – могат да участват ученици от 5 – 12 клас;
Водещи: гл.ас. Дойчин Боянов, заедно със студенти специалност „Туризъм-алпинизъм“ на НСА.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!