fbpx

Заседналите в „Духлата” са от спортен клуб „Диамант” – Карлово

Заседналите в пещерата „Духлата“ са членове на спортен клуб „Диамант“ – Карлово. Това потвърди пред Дарик Андрей Христов от същия клуб.

Община Карлово съобщава имената на петима от заседналите – три деца и двама възрастни. Става въпрос за организирана експедиция, чийто ръководител е Петър Димитров – инструктор по спелеология. Той е баща на едно от децата – 12-годишния Емил. Друг човек от групата е Илия Драганов – инструктор по алпинизъм. Две от децата – Емил и Божидара – са ученици от СОУ „Васил Левски“ – Карлово и са членове на клуб „Диамант“. Другото дете е Марина от Сопот и учи в СОУ „Иван Вазов“.

Кметът на Община Карлово инж. Найден Найденов е на мястото на инцидента. По думите му дебитът на изтичане на водата е намалял.  Найденов подчерта, че вече дори и спасителите не се наемат да направят прогноза кога ще могат да влязат в пещерата и да започне извеждане на хората. „Когато беше много водата, течеше бързо и тогава имаше много оптимизъм. Но сега тече бавно. Отворите вече са по-високо ниво. Прогнозата е, че най-рано в 21.00 ч ще започне спасяването”, каза кметът на Карлово.

Ръководителят на спасителната операция Атанас Русев съобщи, че все още нямат връзка с пострадалите, но спасителната операция върви с бързи темпове. Той отказа да се ангажира със срокове кога ще достигнат до хората: „За момента върви оптимистично операцията. Правим всичко възможно. Нивото на водата в пещерата постепенно го сваляме надолу с това, че разкопаваме външните изходи. Нямаме връзка с пострадалите, а и няма да имаме такава до момента, в който ги намерим. Те са на далечно разстояние от нас. Непрекъснато има екипи в пещерата и се измерва нивото на водата, но все още не мога да дам прогноза кога ще достигнем до бедстващите. Заради разбиването на скалите, което е предприето, водата от пещерата излиза 10 пъти по-бързо отколкото обикновено. В операцията участват над 60 души, докараха много хубава техника. От 24 часа никой не е спал“.

На въпрос дали има опасност за блокираните седем души в пещерата Русев отговори: „Предполагаме, че хората са на сигурно място, в една голяма зала в крайните части на пещерата, където е сухо, има въздух, топло е. Те самите са подготвени и можем само да се надяваме, че всичко е наред“.

Тревожно е, че в пещерата „Духлата” има и млади хора, за които никой не знае колко са подготвени, колко са психически устойчиви. Това каза за Агенция „Фокус” зам.-председателят на Българската федерация по спелеология Алексей Жалов. Според него, опитните пещерняци могат да реагират адекватно. „Но хората, които ние наричаме новобранци, никой не знае как ще реагират. Не се знае дали хората в пещерата са мокри. Не е притеснително, че хората може да са без вода”, каза още Жалов. Той обясни, че е притеснително, че в пещерата температурата е ниска, а влажността е висока. „За да поддържа човек жизнените си функции, се изразходва много енергия и организмът се изтощава. Предполагам, че някои от тези хора няма да имат достатъчно жизнени сили да излязат от пещерата сами”, подчерта още той.

Четирима възрастни и три деца са в пещерата „Духлата“ повече от 24 часа след като подземните реки в нея силно повишиха нивото си. Пещерата е дълга 18 км. Разположена е на седем етажа. В нея протичат осем подземни реки и е най-сложната лабиринтна пещера у нас.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.