fbpx

Затварят временно метеостанцията на Мусала

Метеорологичната станция на връх Мусала ще бъде затворена до пролетта по заповед на директора на НИМХ-БАН.
Официалната причина за затварянето на станцията е свързана с инцидент, при който метеоролог загина на слизане от върха. 55-годишният Огнян Филимонов е работел 20 години като метеоролог на Мусала, но на 20 септември се подхлъзнал и паднал от високо. На следващия ден тялото му беше намерено в подножието на Мусала, откъм страната на Леденото езеро.

Метеоролозите от Мусала се надяват решението да бъде преразгледано и станцията все пак да остане отворена. Ако това не се случи, туристите, които изкачват върха тази зима, няма да могат да разчитат на помощ, защото на върха няма да има никой.

“Консервирането” на сградата и оставянето й без надзор, биха довели до нейното сигурно разрушаване, коментират планинарите в социалните мрежи.

Професор Христо Георгиев от НИМХ-БАН коментира пред OffNews, че решението за “консервация” на станцията е продиктувано именно от липсата на персонал, свързана с починалия метеоролог и друг негов колега, който е в процес на напускане.

Станцията би трябвало да се обслужва от петима души, а в момента има трима. Липсват двама души. Невъзможно е сега да подготвим наблюдатели, без да рискуваме. Има нови колеги, които трябва да започнат работа през ноември-декември и просто не могат да се адаптират при тези тежки условия“, уточни той.

Георгиев обаче уверява, че станцията ще заработи отново през май 2017 година, като затварянето й ще бъде само тази година.

Метеорологичната станция на връх Мусала (2925,40 м) е открита на 2 октомври 1932 г., като по това време е била 5-тата най-висока метеостанция в света. Въпреки трудностите, свързани с характера на мястото, в продължение на 84 години учените, работещи на най-високия връх на Балканите, събират ценни данни, като не прекъсват работата си дори и по времето на Втората световна война.

Прочети  Заради лошо време спряха спасителната акция в Рила

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.