fbpx
четвъртък, юни 13, 2024
Новини

Знакови спасителни акции в Рила този уикенд, хеликоптерното спасяване остро на дневен ред (ВИДЕО)

Две знакови спасителни акции се проведоха в Рила през този уикенд.

Пострадал алпинист бе транспортиран със словашки хеликоптер след падане на Скакавишкия водопад в събота. На контузен турист в район без покритие на мобилна мрежа бе оказана незабавна помощ от Планинската спасителна служба (ПСС) през същия ден.

https://www.facebook.com/111656425594728/videos/2620126494876888/UzpfSTE4MzA1MDY2MTcwODc4MDozOTA0ODc5NDEyODU5MjAx/
Видео: Словашка служба за хеликоптерна медицинска помощ в акция на водопад Скакавица, Рила

В ранния съботен следобед на 25-ти януари, топ-алпинистът, планински водач и спасител Виктор Варошкин пострада сериозно при изкачване на Рилска Скакавица. Петима спасители от ПСС – отряд Дупница незабавно са организирани в акция. Те тръгват с моторни шейни от района на хижа “Седемте езера”. Мобилизирани са два спасителни хеликоптера от Словакия, наети заради проведения кръг от Световната купа по ски в Банско.

Варошкин е с две фрактури на дясното бедро след триметрово падане върху ледена площадка. Инцидентът станал по време на катерене на замръзналия водопад с негови клиенти.

Спасителните екипи получават сигнал от ПСС с искане за спешна намеса в провеждащата се акция. И двата налични хеликоптера се отправят към мястото. Единият хеликоптер спуска лекар, а вторият каца в близост с готовност за евакуиране на пострадалия. Планинските спасители от отряда в Дупница вече са оказали първа помощ. Наземното транспортиране обаче е сложно, дълго и рисково. Спасителната операция се провежда бързо по въздух, благодарение на добрата координация на спасителните служби и отличната подготовка на екипите.

В един ден се оказах два пъти от обратната страна – клиент на клиентите си и пациент на въздушните спасители.

Това сподели Варошкин в социалните мрежи.

Виктор Варошкин е добре известен в катерачните среди освен с изкачванията си, и с болезнения въпрос, който от години поставя на дневен ред в публичното пространство – нуждата от спасителни хеликоптери в България. Алпинистът е първият лицензиран спасител за спасяване от въздух у нас.

По иронично стечение на обстоятелствата, след десетките дебати, статии, анализи и съпоставки с практиките по света, именно той се оказа в центъра на спасителна акция с хеликоптер. Този път като пострадал и отново в Рила – планината, където Варошкин е провел първата си спасителна операция с хеликоптер.

В същия ден, благоевградският отряд на Планинската спасителна служба провежда друга акция в района на хижа Рибни езера. Там спасителите оказват помощ на пострадал турист. Сигналът за помощ е подаден с твърде оскъдна информация, заради липсата на покритие на мобилните мрежи. Екипите са знаели само накъде да се отправят и че се касае за контузия в рамото след падане.

Две моторни шейни веднага тръгват към мястото. Втора група, оборудвана със ски и олекотена ръчна транспортна шейна, също се отправя към района. Спасителите преценяват, че има вероятност пострадалият да не може да бъде транспортиран по друг начин при тежки травми или невъзможност шейните да стигнат до него.

Въпреки, че са доброволци, всички показаха професионализъм и имаха готовност да реагират, дори при по-тежко развитие на събитията,

обобщават акцията планинските спасители от Благоевград.

Те отново предупредиха, че районът над Рилски Манастир през зимата е много рисков. Там няма връзка с мобилните оператори, нито дежурни радиостанции на ПСС. При инцидент, времето за получаване на известие до спасителната служба и пристигане на екип до пострадал, е много дълго, което при тежки травми може да бъде критично за пострадалия.

Междувременно в Интернет тече петиция за закупуване на медицински хеликоптери.

Авторите й настояват поетапно да бъдат закупени поне четири хеликоптера за медицински нужди и транспортиране на пострадали. Дотогава да се проведат разговори с частни собственици на такива летателни машини, за да може максимално бързо тази услуга отново да стане достъпна, се апелира също в петицията. 

България е единствената страна в Европейския съюз, в която няма изградена система за хеликоптерно спасяване. Основният въпрос е създването на HEMS (helicopter emergency medical system), в която планинското спасяване е само една част, сочат специалисти. Тя включва още оказване на спешна помощ при кастрофи по пътищата, при инциденти във водни басейни, при нужда от медицинска намеса и бързо транспортиране на пострадали в отдалечни от болници места.

Неотдавна по задание на институции бе разработен доклад на тема „Възможности за развитие на хеликоптерна спешна медицинска помощ в България“. Той дава отговори на редица въпроси за нуждата от въвеждане на HEMS у нас, като посчва и възможностите това да се случи по модел на установените световни практики.

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!