fbpx

Днес отново нямаше спасителна акция за Боян, Китай разреши два хеликоптера да го търсят

Китай разреши два непалски хеликоптера да издирват алпиниста Боян Петров. Българското посолство в Пекин е получило разрешение за полет на два непалски вертолета на компания Simrik Air Pvt. Ltd. Разрешителното влиза в сила от днес 10 май и е валидно до 13 май 2018 г.

Решението е в резултат на усилията българските дипломатически мисии в Пекин и Делхи, които съдействаха за осигуряването на цялата необходима информация и документация за осигуряването на разрешението. Междувременно Бхола Тхапа, почетният консул на Република България в Катманду, Непал, потвърди, че пилотите на авиокомпания Simrik Air вече разполагат и с необходимите им китайски визи.

В следствие на постъпките от страна на дипломатическата ни мисия в Пекин, китайската страна е поела ангажимент да изпрати гранични служители, които ще чакат двата хеликоптера при пристигането им на тяхна територия. Така няма да се налага екипажите да летят до странични гранични пунктове, на които единствено има паспортен контрол.

Очаква се спасителната операция по въздуха да започне утре. Прогнозата за петък е за слънчево, но ветровито време, а в събота и неделя да продължи да се подобрява. Днес спасителните екипи отново не успяха да излязат в планината.  Плановете за утре са всички присъстващи в Базовия лагер – китайски спасители, шерпи и алпинисти да се разделят на групи и да тръгнат в планината, за да разширят обхвата на търсене. Към тях при подходящи условия трябва да се присъединят и двата хеликоптера.

Засега не е ясно колко ще струва спасителната операция, тъй като темата не е повдигана, каза външният министър Екатерина Захариева.

Жената на Боян Петров обаче, обяви сметка за събиране на дарения. Във Фейсбук тя написа, че застраховката на Боян ще покрие спасителната операция, но сумата ще бъде изплатена след време, а парите са нужни сега:

Радослава Георгиева Ненова
BG32 UNCR 7000 1523 2695 49
UniCredit Bulbank UNCRBGSF

За българите в чужбина: Paypal – [email protected]

В същото време стана ясно, че Иван Кристоф, по-известен като Човекът-паяк е дарил 100 хил. лв. за изидрването и спасяването на Боян Петров. Във Фейсбук профила си той е написал:  „…за да се платят за хеликоптерната застраховка за издирването и спасяването в Хималаите на човека, когото не познавам, но разбрах, че е имал мечти и дете.“

1500 лв. са отпуснати и от касата на Българската федерация по катерене и алпинизъм. Решението е взето на заседанието на Управителния съвет вчера.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.