fbpx
събота, юли 27, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Отварят нов маршрут към Еверест, заобикалящ ледопада Кхумбу (ВИДЕО)

Пресичането на ледопада Кхумбу на път за Еверест, е толкова опасно, че дори опитните шерпи не обичат да го преминават през светлата част на денонощието.

Кхумбу, река от лед, с дължина около километър, обикновено се пресича през нощта или рано сутринта на челници. Обикновено маршрутът се преминава между 3 и 5 сутринта, времето, когато ледените блокове са достатъчно стабилни и рискът от лавини е нисък.

През деня, когато слънцето затопля планината, надвисналите ледове започват да се топят и рушат, което води до риск от лавини и ледопади.

На 18 април 2014 г. лавина в резултат на падащ серак погреба 16 шерпи на ледопада Кхумбу, което доведе до отмяната на експедициите за сезона.

В Хималайската база данни са регистрирани 44 смъртни случая в този район в периода от 1953 до 2016 г. Но има добри новини.

Близо седем десетилетия след като Едмънд Хилари и Тензинг Норгей станаха първите хора, изкачили Еверест от югоизток, непалско-френска експедиция заяви, че са проучили алтернативен маршрут, за да избегнат преминаването на коварния ледопад.

Кхумбу се простира на надморска височина от 5500 до 5800 метра и се намира точно над базовия лагер на Еверест, където стотици алпинисти изграждат палатките си всяка година през пролетния сезон за изкачване.

Първото предизвикателство пред всеки тръгнал към върха е преодоляването на смъртоносния ледопад.

„Алтернативният маршрут, който тествахме през ноември, за да заобиколим прословутия ледопад  Кхумбу, ще бъде тестван през пролетния сезон следващата година, за да се прецени дали е използваем при комерсиални експедиции“, каза известният френски алпинист Марк Батард пред Kathmandu Post. „Вярваме, че това е животоспасяващо заобикаляне.“

През септември 1988 г. на 70-годишния алпинист, роден във Villeneuve-sur-Lot, му трябваха само 22 часа и 29 минути, за да стигне до върха на Еверест, без да използва кислород, което му донесе вписване в Книгата на Гинес. Рекордът остана неподобрен в продължение на 10 години.

След 1988 г. той стъпва за втори път на Еверест през 1990 г. Сега Марк се завръща там след три десетилетия.

„Моята мисия този път е да спася живота на алпинистите“, казва французинът, който има три деца и девет внуци. „Уверен съм, че маршрутът ще може да се използва и от комерсиалните експедиции.“

Марк също така планира да повтори успеха си на Еверест, като го изкачи по премиерен маршрут.

„Ще се изкача на 8 848 метра, на Еверест, следващата пролет без употреба на кислород“, каза Марк. Ако успее, той ще стане не само най-възрастният алпинист, достигнал покрива на света, без кислород, но и ще го направи по нов маршрут.

Италианецът Абеле Блан в момента държи рекорда за най-възрастен алпинист, който достига върха през 2010 г. на възраст 55 години и 264 дни без кислород.

Марк твърди, че той и неговият екип са проучили новия маршрут през ноември. Планът обаче стартира още през пролетта, когато французинът пристига в Непал.

Работата на терен започва през ноември. Седемчленна експедиция, водена от Марк и Пасанг Нуру Шерпа, включително синът на Марк, тръгва по новия маршрут на 15 ноември. Първата фаза продължава до 21 ноември.

Алпинистите правят Горак Шеп на 5140 метра свой базов лагер. „След това преминахме през хребета на Нупце, съседния връх“, обяснява Марк.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Marc Batard (@marcbatard)

„Новият маршрут следва скалист отвес под върха на Нупце“, добавя той. „Скалистият отвес е малко труден. Но след като се изкачи, маршрутът от там става лесен.”

Приблизително са необходими седем часа, за да се покрие разстояние от около 1000 метра, за да се достигне до място на 6200 метра по новия маршрут, което граничи с Лагер 1 на 6065 метра, точно над ледопада.

„По този начин напълно се заобикаля коварния ледопад Кхумбу. Няма опасност от лавини по билото на Нупце”, каза Марк.

Той планира два лагера – един на 6200 метра и друг на 7800 метра. „Но имаме нужда от добро оборудване и инвестиции, за да направим този маршрут използваем“, обяснява алпинистът. По неговите изчисления са необходими между 300 000 и 500 000 евро за постоянно монтиране на метални куки или скални клинове.

С прокарване на метални парапети, маршрутът може да се използва от по-големи групи и тежко натоварени шерпи, които доставят тонове палатки, храни и кислородни бутилки до лагерите 3 и 4.

„Към днешна дата ледопада Кхумбу се счита за едно от най-опасните места за катерене в света“, казва Пасанг Нуру Шерпа, който планира да изкачи Еверест за 15-ти път следващата година.

„За шерпите на голяма надморска височина са необходими около четири или пет часа, за да се ориентират в ледопада“, обяснява той. „Това е пилотен проект. Ако е успешен, това не само ще намали тежестта на работещите на голяма надморска височина, но и ще предотврати смъртните случаи.“

„Трудно е да се изкачваш по скалистия отвес, но е много по-добре, отколкото да вървиш през ледопада. Не е и сложно. Този маршрут е безопасен“, казва Пасанг Нуру. „Ако новият маршрут се окаже добър, някой трябва да го финансира. Това е голям проект. Очакваме и подкрепата на правителството.“

Марк иска да кръсти новия маршрут Sundare, за да отдаде почит на покойния шерпа, който го вдъхновява да изкачи Еверест и да счупи рекорд за скорост през 1988 г.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!