fbpx
неделя, юли 14, 2024
Новини

Загинаха двама пилоти на хеликоптер, участвали в спасителните операции на К2

Загинаха двама пакистански пилоти на военен хеликоптер, участвали в спасителните акции на К2 миналата зима. Верртолетът им се е разбил  на ледника Сиачен на границата с Индия, зона на активни военни действия между двете страни.

Елия Сайкали, канадски алпинист, фотограф и оператор, съобщи на страницата си в социалните мрежи, че жертви на трагедията са станали двама от най-опитните пакистански пилоти, които са изпълнявали много от най-трудните полети за търсене и спасяване в най-високите планини на страната през последните години.

Загиналите при катастрофата са майор Раджа Зеешан Джаханзеб и майор Ирфан Берча, които са известни сред алпинистите като част от ескадрилата „Безстрашните пет”.

Самият Елия опознава добре Раджа и Ирфан по време на мисиите за издирване на Джон Снори, Хуан Пабло Мор и Али Садпара миналата зима.

Тогава, въпреки всички усилия на спасителите, издирванията не доведоха до резултат. Телата на тримата изчезнали бяха намерени след наземна издирвателна акция през лятото на 2021 г.

Въпреки това, много преди трагедията на К2, екипажът на Радж и Ирфан е извършвал едни от най-опасните полети до склоновете на планините, отговаряйки на молбите за помощ от алпинисти. Техните полети на височина над 7000 метра бяха много рискови, но благодарение на тяхната смела работа, в която пилотите рискуваха собствения си живот в името на другите, бяха завършени много ключови точки от издирвателно-спасителната работа.

Според Елия официалното съобщение на пакистанските власти за тази трагедия е следното: „Хеликоптер на пакистанска армия се разби на ледника Сиачен. И двамата пилоти, майор Ирфан Берча и майор Раджа Зишан Джаханзеб, загинаха. На мястото пристигнаха хеликоптери за търсене и спасяване и военен персонал.“

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!