fbpx

Започва изграждане на кабинков лифт на Килиманджаро

Започва строителството на кабинков лифт до първенеца на Африка вр. Ухуру, планината Килиманджаро. Това обяви на 30 ноември заместник-министърът на природните ресурси и туризма на Танзания.

Проектът е част от по-широк план за увеличаване на броя на туристите в планината. Намеренията за изграждане на кабинков лифт бяха обявени през декември 2020 г.

Според Управлението на националните паркове на Танзания въжената линия до Килиманджаро ще бъде положена по южния маршрут Мачаме.

Поради огромното си разнообразие от екосистеми, близостта до магистралата и относителната лекота на изкачване, Мачаме е един от най-популярните маршрути за изкачване на най-високия връх в Африка. Според правителството на Танзания именно този път се избира от повече от половината посетители на националния парк.

снимка: Уикипедия

Кабинковият лифт до Килиманджаро ще тръгва от началната точка на маршрута Мачаме на височина от около 2000 м. и ще завършва на около 3700 м., откъдето туристите ще трябва да се изкачат още около 2000 м. денивелация до върха.

Въжената линия ще има 15 кабинки с по 6 места. Времето за пътуване ще бъде приблизително 20 минути.

Като се има предвид височината на горната станция, въжената линия на Килиманджаро ще се превърне в третия по височина кабинков лифт в света: след Telefico de Merida във Венецуела (станцията за слизане се намира на височина 4765 м) и кабинковия лифт до Aiguille du Midi в Шамони (станция за слизане, на който се намира на надморска височина от 3842 м).

снимка: Уикипедия

Изграждането на лифта е предизвикано от факта, че въпреки че преходът до върха на Килиманджаро остава най-популярният начин за изкачване на планината, физическите трудности и голямата надморска височина на планината затрудняват достъпа на много туристи до върха.

снимка: Уикипедия

Според правителството на Танзания от 50 000 туристи, които посещават района годишно, само 35 000 достигат върха.

Откриването на кабинковия лифт, според правителството, ще увеличи броя на туристите на върха на планината с 50%.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!