fbpx
неделя, юли 14, 2024
Новини

250 алпинисти се аклиматизират под Еверест

250 алпинисти от 27 експедиции вече са в подножието на Еверест, където провеждат aклиматизация в района на ледопада Кхумбу. Заедно с очакваните комерсиални експедиции, се предполага, че броят на хората в Базовия лагер ще надхвърли 500.

“До момента над 250 алпинисти от 28 държави са получили пермити за изкачване на Еверест, докато други 70 се очаква да използват документите, издадени им през 2015 г.” обявиха от непалското Министерство на туризма.

Правителството реши да удължи с две години всички пермити, издадени за сезона през 2015 г., когато, вследствие на мощно земетресение, лавина падна от склоновете на Еверест и погреба Базовия лагер.

Според Анг Дорджи Шерпа, председател на Комитета за контрол на замърсяването на Еверест, Базовият лагер вече е подготвен да приеме алпинистите, които ще направят опити за изкачване на върховете Еверест, Лхотце и Нупце.

“Т. нар. Доктори на ледопада (шерпите, които първи подготвят маршрута всеки сезон – б.ред) се мобилизираха и разчистиха маршрута до Лагер 2, като го наблюдават ежедневно,” разказва той по телефона от Намче Базар.

Според шерпите вече са опънати статични въжета през ледопада, като заменят всички стари корейски въжета, които са осигурявали маршрута до момента.

атанас-скатов-лукла
снимка: Фейсбук профил на Атанас Скатов

Сред алпинистите, които се очаква да пристигнат в Базовия лагер, е и малка българска група, водена от алпиниста Атанас Скатов. Той е придружаван от двама сънародници, които ще го съпроводят до Базовия лагер, преди той да опита да постави рекорд, като траверсира върховете Еверест и Лхотце за по-малко от 24 часа. Скатов отпътува за Непал на 6 април, а вчера кацна на летището в Лукла. Преходът му може да бъде следен тук.

 

Междувременно италианският алпинист Симоне Моро води експедиция до връх Канчендзьонга (8586 м). Третият по височина връх на планетата е цел и на тричленна, изцяло женска експедиция, водена от Мая Шерпа.

Няколко алпинисти, включително и 78-годишният испанец Карлос Сория, са получили разрешения за изкачване на Дхаулагири (8167 м).

До момента една експедиция е получила пермити за изкачване на вр. Манаслу (8163 м). Баският алпинист Мадариага Абаитуа Хуан Рамон води шестчленна експедиция до върха.

 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!