fbpx

10-годишна изкачи емблематичния тур Носа на Ел Кап (СНИМКИ)

10-годишната Села Шнайтър от Гленуд Спрингс, Колорадо изкачи емблематичния тур Носа ( кат. VI 5.8 C2) на Ел Капитан. Изкачването е осъществено на 13 юни, а момичето е било с баща си Майк Шнайтър и техния приятел Марк Реджиър. Изкачването е продължило 5 дни.

Така Села стана най-младият човек, изкачил стената. Досега носител на този рекорд беше Скот Кори, който изкачи тур Носа през 2001 г., на 11-годишна възраст.

“Осъществихме това изкачване заради самите нас; това беше нейно желание и нейна идея,” разказва Майк, който е изкачвал Носа за ден два пъти. “Ако не друго, аз се опитвах да я разговарям. Мисля, че Ел Кап беше толкова голяма част от нашата история като семейство, че тя искаше да го направи отдавна.”

Майк и Джой Шнайтър се срещат по време на катерачен трип преди 15 години. Села се ражда през 2009 г., а за първи път пристига в основата на Ел Кап, когато е на два месеца.

10-годишното момиче, което е кака на трима братя и сестри, започва да катери с оборудване едва на 18-месечна възраст. Първото си ледено катерене осъществява на 5 г. “Реално за първи път тя се катери по лед тази година, защото й трябваше малко сила, за да държи сечивата”, разказва баща й Майк. Тя изкатерва Otto’s Route (5.8+) в Colorado National Monument когато е на 7, а самото изкачване е това, което си пожелава на рожденния си ден на 6.

Досега, ако я попитате какво обича да прави, тя щеше да ви отговори: “катерене, ски и малко голф”. След Ел Кап, момичето споделя пред баша си, че иска да се фокусира повече върху ските и катеренето и по-малко върху голфа.

За да се подготви за Носа, Села практикува trad. Тя прекарва и няколко нощи, спейки във висящо легло. “Те катереха навсякъде в Колорадо и Юта и дори се упражняваха в гаража”, разказва Джой.

“Тя показа на Марк как да се спуска”, разказва Майк. “Друг катерач, който беше над нас каза: “Тя ме учи!”

В началото на маршрута по Носа Села води (Pine Line, 5.7 вариация на оригиналното начало); както и в средата от Texas Flake до Boot Flake и финалните метри до върха на дървото.

села шнайтер ел кап
Села в началото на Носа, сн. Schneiter family collection/Alpinist magazine

Тя иска да води повече, но Майк е загрижен дали ще успее да достигне клиновете, поставени на голямо разстояние. Освен това, Села е твърде малка, а детската седалка, която носи няма достатъчно пространство, за да закачи всичката необходима екипировка. Налага се да я закачи допълнително, а теглото става твърде тежко за лекото момиченце.

“Първоначално имахме намерение да изкачим стената за 4 дни”, обяснява Майк. Вместо това те намалят скоростта и се наслаждават на свежите утрини и дългите обедни почивки. “Беше релаксиращо”, допълва той.

Запитан дали е имало моменти на отчаяние Майк споделя: “В началото раниците бяха тежки, а стъпките нагоре бавни, което ни натоварваше. Имахме много храна, вода и облекло, затова просто ги хвърлихме, за да ускорим крачка. Имаше два момента, в които тя се почувства изтощена, кисела и изгоряла от слънцето, но тя никога не се изплаши. Беше й удобно да спи на стената. Каза, че най-труден и е бил преходът от и към стената с всичката екипировка, която трябваше да носи.”

След като достигат върха следобеда на 13 юни, Майк, Села и Марк остават да нощуват на върха. Те се спускат на следващия ден, след което се изкъпват в реката.

села шнайтер, ел кап
Села , малко преди върха на Ел Капитан, сн. Schneiter family collection/Alpinist magazine

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!