fbpx

10-годишна изкачи емблематичния тур Носа на Ел Кап (СНИМКИ)

10-годишната Села Шнайтър от Гленуд Спрингс, Колорадо изкачи емблематичния тур Носа ( кат. VI 5.8 C2) на Ел Капитан. Изкачването е осъществено на 13 юни, а момичето е било с баща си Майк Шнайтър и техния приятел Марк Реджиър. Изкачването е продължило 5 дни.

Така Села стана най-младият човек, изкачил стената. Досега носител на този рекорд беше Скот Кори, който изкачи тур Носа през 2001 г., на 11-годишна възраст.

„Осъществихме това изкачване заради самите нас; това беше нейно желание и нейна идея,“ разказва Майк, който е изкачвал Носа за ден два пъти. „Ако не друго, аз се опитвах да я разговарям. Мисля, че Ел Кап беше толкова голяма част от нашата история като семейство, че тя искаше да го направи отдавна.“

Майк и Джой Шнайтър се срещат по време на катерачен трип преди 15 години. Села се ражда през 2009 г., а за първи път пристига в основата на Ел Кап, когато е на два месеца.

10-годишното момиче, което е кака на трима братя и сестри, започва да катери с оборудване едва на 18-месечна възраст. Първото си ледено катерене осъществява на 5 г. „Реално за първи път тя се катери по лед тази година, защото й трябваше малко сила, за да държи сечивата“, разказва баща й Майк. Тя изкатерва Otto’s Route (5.8+) в Colorado National Monument когато е на 7, а самото изкачване е това, което си пожелава на рожденния си ден на 6.

Досега, ако я попитате какво обича да прави, тя щеше да ви отговори: „катерене, ски и малко голф“. След Ел Кап, момичето споделя пред баша си, че иска да се фокусира повече върху ските и катеренето и по-малко върху голфа.

Прочети  Последното интервю с Ули Щек (ВИДЕО)

За да се подготви за Носа, Села практикува trad. Тя прекарва и няколко нощи, спейки във висящо легло. „Те катереха навсякъде в Колорадо и Юта и дори се упражняваха в гаража“, разказва Джой.

„Тя показа на Марк как да се спуска“, разказва Майк. „Друг катерач, който беше над нас каза: „Тя ме учи!“

В началото на маршрута по Носа Села води (Pine Line, 5.7 вариация на оригиналното начало); както и в средата от Texas Flake до Boot Flake и финалните метри до върха на дървото.

села шнайтер ел кап
Села в началото на Носа, сн. Schneiter family collection/Alpinist magazine

Тя иска да води повече, но Майк е загрижен дали ще успее да достигне клиновете, поставени на голямо разстояние. Освен това, Села е твърде малка, а детската седалка, която носи няма достатъчно пространство, за да закачи всичката необходима екипировка. Налага се да я закачи допълнително, а теглото става твърде тежко за лекото момиченце.

„Първоначално имахме намерение да изкачим стената за 4 дни“, обяснява Майк. Вместо това те намалят скоростта и се наслаждават на свежите утрини и дългите обедни почивки. „Беше релаксиращо“, допълва той.

Запитан дали е имало моменти на отчаяние Майк споделя: „В началото раниците бяха тежки, а стъпките нагоре бавни, което ни натоварваше. Имахме много храна, вода и облекло, затова просто ги хвърлихме, за да ускорим крачка. Имаше два момента, в които тя се почувства изтощена, кисела и изгоряла от слънцето, но тя никога не се изплаши. Беше й удобно да спи на стената. Каза, че най-труден и е бил преходът от и към стената с всичката екипировка, която трябваше да носи.“

След като достигат върха следобеда на 13 юни, Майк, Села и Марк остават да нощуват на върха. Те се спускат на следващия ден, след което се изкъпват в реката.

Прочети  Банско откри сезона, Пампорово - утре
села шнайтер, ел кап
Села , малко преди върха на Ел Капитан, сн. Schneiter family collection/Alpinist magazine

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.