fbpx
неделя, май 26, 2024
Литература и киноНовини

Алекс Чикон и Кшищов Виелицки идват за Банско Филм Фест

Алекс Чикон и Кшищов Виелицки са звездните гости на Международния филмов фестивал на планинарското кино в Банско, който ще се проведе от 21 до 24 ноември.

Испанецът Алекс Чикон до момента е изкачил 12 от 14 осемхилядника. През последните години се специализира в зимни експедиции на осемхилядници.

Презентацията на Чикон в Банско е на 23 ноември от 21 ч. Той ще представи и документалния филм с негово участие „Пумори – дъщеря на планината“/“Pumori the daughter of the Mountain“. Лентата отдава почит на младите алпинисти от Испания, загинали по време на експедицията през 2011 г. до връх Пумори разказвайки паралелно страхотната история на младото непалско момиче Суку Мая и връзката, породена между нея и семейството на едно от момчетата, загубили живота си в тази трагедия.

Полската легенда във височинния алпинизъм Кшищоф Виелицки пък ще гостува на Банско Филм Фест на 22 ноември (петък) от 18:00ч.

кшищов виелицки
сн. БФФ

Кшищоф Виелицки е петият човек в света (след Райнхолд Меснер, Йежи Кукучка, Ерар Лоретан и Карлос Карсолио), изкачил всички осемхилядници.

Богатата програма на Фестивала включва още презентация на първия българин, спуснал се със сноуборд от осемхилядник – Владимир Павлов, както и на пътешественика Петър Ванев, който тази година се окичи с „Тройната корона“.

Ще бъде отбелязана подобаващо и 90-годишнината от организираните алпинизъм и спелеология у нас.

Цялата програма вижте тук>>>

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!