fbpx

11 хиляди евро глоба за откъснато кокиче в турски национален парк

Глоба за откъснато кокиче, възлизаща на над 11 хиляди евро, ще бъде налагана в Турция, съобщава частната телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

Соленото парично наказание е в размер на 73 747 турски лири (11 126 евро) и се отнася за кокичетата в планината Спил, национален парк на страната. Нежните цветя там са ендемичен вид.

В България брането на блатни кокичета също подлежи на санкциониране при неспазване на определения за това лимит.

Блатното кокиче е известно с лечебните си свойства, но е под режим на опазване и регулирано ползване според Закона за биологичното разнообразие.

Включено е в Червената книга на България като „застрашен от изчезване вид”. Среща се по мочурливи и периодично заливани ливади, по периферията на някои блата, в крайречни разредени гори и по поречия на реки.

Всяка година събирането на билката се определя със заповед на министъра на околната среда и водите, след оценка на състоянието на находищата от експертна комисия.

Забраната за събиране на блатно кокиче у нас е мярка за възстановяване и подобряване на популациите му. За неспазване на заповедта е предвидена глоба в размер от 100 до 1000 лв. за физически лица и от 200 до 5000 лв. за юридически лица.

Comments

comments

Прочети  Gripped: задава се нова холивудска продукция на катерачна тематика (ВИДЕО)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!