fbpx
неделя, май 26, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеИзбраноНовини

24-ма изкачиха Анапурна: Първи успех на осемхилядника за този сезон

24-ма шерпи и клиенти на три експедиции са първите, които изкачиха Анапурна този сезон. Те тръгнаха от лагер 4 в сряда вечерта и достигнаха върха тази сутрин.

Първите, които се поздравиха с успех бяха Пасанг Нурбу и Гялже Шерпа от екипа за фиксиране на въжета, съобщиха от Seven Summit Treks. Двамата са били на върха в 11:10 ч. Малко по-късно до връхната точка достигнаха и членовете на експедицията Адриана Браунли (Великобритания), Дорота Лидия Самоцко (Полша), Дава Шерпа (Непал), Олга Королева (Русия), Чангба Шерпа (Непал), Ханс Венцл (Австрия) и Тим Богданов (Швеция) и Джампаоло Корона (Италия). Последните трима са осъществили изкачването без кислород.

Екипът на 8K Expeditions се изкачи на върха в 11:25 ч. непалско време. С успех се поздравиха Кристин Харила (Норвегия), Кастури Дипак Савекар (Индия),  Байбану Бухра (Мароко) и Алесандра Кейт Пепър (Австралия), съпровождани от непалците Дава Онгжу Шерпа, Пасдава Шерпа, Лакпа Тенду Шерпа, Халунг Дорчи Шерпа, Лакпа Нурбу Шерпа, Дава Вонгчу Щерпа и Дава Тензинг Шерпа.

Тайванката Грейс Ценг също записа успех, изкачвайки се с водачите на Dolma Outdoors Нима Гялжен Шерпа и Нингма Дордже Таманг.

Всички те вече слизат надолу.

В 14 часа непалско време, тракерът на Кристин Харила я отбеляза на височина 7400 м.

Информация за времето, маршрута и използването на кислород ще бъдат получени след връщането им в базовия лагер.

Обикновено изкачващите се на Анапурна спират за нощувка в лагер 3 или лагер 4. Това им позволява да си починат и да пресекат опасния участък между лагер 3 и лагер 2 рано сутринта, когато сераците са по-стабилни.

Очакват се новини и от Seven Summit Treks, чиито шерпи тръгнаха към връхната точка на Макалу снощи.

Въз основа на радио разговори с базовия лагер изглежда, че екипът е спрял на около 250 метра под върха. Подробностите ще бъдат потвърдени веднага щом се върнат в базовия лагер тази вечер.

На Канчендзьонга екипът за фиксиране на въжета, който се опита да достигне върха вчера, трябва да се върне в базовия лагер днес.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!