fbpx

31 години от смъртта на Людмил Янков

В годината на един от най-значимите юбилеи на българския алпинизъм – 35-годишнината от историческото изкачване на покрива на света по Западния гребен – отбелязваме и 31 години от смъртта на Людмил Янков – героя от Еверест.

На 17 април 1988 г., по време на тренировъчен лагер на националния отбор по алпинизъм под връх Камилата в Рила, Людмил Янков в свръзка с младата надежда на катеренето Стоян Наков падат от 200-метрова скала.

Тъжният повод събра десетки граждани и официални лица днес пред паметника на алпинистите в Кюстендил.

Преди гибелта си Людмил Янков записва ярко своето име в българския алпинизъм. Роден през 1953 г., той започва да се катери на 23-годишна възраст. Сред постиженията му са изкачвания на стени в Доломитите, върхове в Алпите (северната стена на Матерхорн, Айгер, Гросглокнер и др.), Кавказ (Елбрус) и Памир (Ленин, Комунизъм, Корженевская). Участва в експедициите “Лхотце ’81” и “Еверест ’84”. При последната получава прозвището “героят от Еверест”, защото прави скоростно изкачване от 7170 м до кота 8500 м, преодолявайки 1330 метра денивелация на “един дъх”, за да окаже помощ на Христо Проданов.

Стоян Наков е сред младите надежди на нашия алпинизъм тогава, но съдбата му отрежда безвременна гибел в Рила.

Днес двамата алпинисти са почетни граждани на Кюстендил. По повод 60-годишнината от рождението на Людмил Янков в града бе създаден Музей на алпинизма с експозиция под мотото „Величието на един кратък живот“. В него са изложени лични вещи, ръкописи, книги, фотоси, стихове, дори раницата на Людмил Янков, с която е изкачил Еверест. Показани са оригинални негови седалка, раница и клин на Христо Проданов, който той е намерил на Еверест. На табла са изобразени и експедициите на Людмил Янков с подробна информация. Може да се види и отливка от ръцете му.

Comments

comments

Прочети  Боян Петров не е открит в Лагер 1, търсенето продължава утре

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!