fbpx

Филм на Джон Грифит пресъздава виртуално изкачване на Еверест

Уникален филм на британския алпинист, фотограф и оператор Джон Грифит пресъздава виртуално изкачване на Еверест с реални кадри.

Филмът показва безкислородното изкачване на Тенжи Шерпа през 2018 г. към Еверест в 8K 3D виртуална реалност, където всеки може да изживее пътя към върха. Той е изцяло потапяща мултисензорна медийна концепция за събития на живо. Това дава на зрителя възможност да преживее експедицията, сякаш е част от нея.

Само 175 души някога са стъпвали на най-високата точка в света без използването на кислород. За сравнение, повече хора са били в космоса. Шерпа Тенджи вече е изкачвал Еверест без кислород, но ще го направи ли отново? Филмът следва изкачването му по-високо и по-високо в зоната на смъртта – област, която съдържа толкова малко кислород, че тялото му не може да оцелее дълго. Това е надпревара с времето.

Всъщност този филм завършва проект, който преди три години е стартиран заедно с Ули Щек и Тенджи Шерпа.

През април 2017 г. швейцарският скоростен катерач Ули Щек загива на вр. Нупце при аклиматизация в опит за първия в историята на алпинизма безкислороден траверс Еверест – Лхотце с изкачване по
кулоара Хорнбайн
, който не е повтарян от 1963 г. до тогава. Това е и най-високият траверс в зоната на смъртта. Щек бе планирал да го направи заедно с неговия приятел непалският алпинист Тенджи Шерпа.

Година след смъртта на Щек, Тенджи и Джон Грифит се отправят към Хималаите с намерение да направят траверса. Времето и опасността от лавини не им позволяват да осъществят докрай амбициозния проект. Правят обаче друго, което документират в реални условия – първият „жив” филм с 360 градусови панорами от покрива на света.

Прочети  Без зимен Еверест и тази година. Всички слизат надолу

Самият Грифит преди седмица обяви в социални мрежи филма си с думите:

Това определено е най-невероятния проект, който някога съм правил в кариерата си – знаеш, че си създал нещо наистина специално, когато хората са без думи за известно време, след като го гледат. Това е доста диво!

Повече за филма и къде може да се гледа вижте тук.

Трейлър на Everest VR – The Movie Experience 

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!