fbpx

Филм на Джон Грифит пресъздава виртуално изкачване на Еверест

Уникален филм на британския алпинист, фотограф и оператор Джон Грифит пресъздава виртуално изкачване на Еверест с реални кадри.

Филмът показва безкислородното изкачване на Тенжи Шерпа през 2018 г. към Еверест в 8K 3D виртуална реалност, където всеки може да изживее пътя към върха. Той е изцяло потапяща мултисензорна медийна концепция за събития на живо. Това дава на зрителя възможност да преживее експедицията, сякаш е част от нея.

Само 175 души някога са стъпвали на най-високата точка в света без използването на кислород. За сравнение, повече хора са били в космоса. Шерпа Тенджи вече е изкачвал Еверест без кислород, но ще го направи ли отново? Филмът следва изкачването му по-високо и по-високо в зоната на смъртта – област, която съдържа толкова малко кислород, че тялото му не може да оцелее дълго. Това е надпревара с времето.

Всъщност този филм завършва проект, който преди три години е стартиран заедно с Ули Щек и Тенджи Шерпа.

През април 2017 г. швейцарският скоростен катерач Ули Щек загива на вр. Нупце при аклиматизация в опит за първия в историята на алпинизма безкислороден траверс Еверест – Лхотце с изкачване по
кулоара Хорнбайн
, който не е повтарян от 1963 г. до тогава. Това е и най-високият траверс в зоната на смъртта. Щек бе планирал да го направи заедно с неговия приятел непалският алпинист Тенджи Шерпа.

Година след смъртта на Щек, Тенджи и Джон Грифит се отправят към Хималаите с намерение да направят траверса. Времето и опасността от лавини не им позволяват да осъществят докрай амбициозния проект. Правят обаче друго, което документират в реални условия – първият „жив” филм с 360 градусови панорами от покрива на света.

Прочети  Българин се отправя към Денали, завършва Севън съмитс

Самият Грифит преди седмица обяви в социални мрежи филма си с думите:

Това определено е най-невероятния проект, който някога съм правил в кариерата си – знаеш, че си създал нещо наистина специално, когато хората са без думи за известно време, след като го гледат. Това е доста диво!

Повече за филма и къде може да се гледа вижте тук.

Трейлър на Everest VR – The Movie Experience 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook