fbpx

„Адът не ме искаше“ – новата биографична книга на Кшищов Виелицки (ВИДЕО)

Легендарният полски алпинист Кшищов Виелицки представи новата си биографична книга „Адът не ме искаше“ само седмица, след като гостува на 19-тото издание на Международния фестивал на планинарското кино в Банско.

Премиерата на книгата беше на 28 ноември във Варшава. Автори на произведението са Дариуш Кортко и Марчин Пиетрашевски, които преди това написаха и биографията на Йежи Кукучка.

Това е трета книга за легендарния полски алпинист след „Моят избор“ и „Хималайската корона“.

Кшищов Виелицки е от златното полско поколение в алпинизма, които през 80-те осъществяват редица първи зимни изкачвания на осемхилядници в Хималаите. Заедно с Лежек Чихи за първи път изкачват Еверест през зимата. Той е и петият алпинист в света, изкачил всички 14 осемхилядници. Постижение, което осъществява за 16 години.

„Виелицки е монументална фигура в световния хималайски алпинизъм и възхищението се увеличава, когато осъзнаем какво всъщност е постигнал. Виелицки е първият зимен завоевател на Еверест, Канчендзьонга и Лхотце, т. е. три от четирите върха, надвишаващи 8500 м надморска височина (последният К2 никой досега не е успял).

 Той се изкачи сам на Лхотце в… ортопедичен корсет заради падане по-рано,

при което нарани гръбнака си.“, пише полското издание katowice.wyborcza.pl след премиерата.

Зимният Еверест е и първият осемхилядник в алпийската кариера на 30-годишния Виелицки.

През 1984 г. той осъществява първо солово изкачване за един ден на Броуд пик. През 1986 г. заедно с Йежи Кукучка изкачват за първи път през зимата Канчендзьонга, а през 1988 г. шокира всички: осъществява първо зимно солово изкачване на осемхилядник – на вр. Лхотце.

Заради постиженията си, тази година Виелицки става носител на наградата Златен пикел (Piolet DÓr) за цялостен принос в алпинизма

На уебстраницата на Piolets d’Or той е описан перфектно: “Той опитваше в алпийски стил неизкачената 1200-метрова западна стена на Бхагиратхи II в индийските Гархвалски Хималаи. На средата на стената свръзката беше ударена от каменопад, който уби един от алпинистите, а Виелицки беше тежко ранен, със счупвания на гръбнака. Той все още се възстановяваше от тази травма и носеше ортопедичен корсет, когато достигна връхната точка на Лхотце без кислород, през зимата, с директна атака от лагер 3 на 7400 м.”

След това – през 1996 г. – Виелицки изкачва солово стената Кинсхофер на Нанга Парбат. Това е последният от 14-те осемхилядници.

снимка: личен архив/Кшищов Виелицки

През последните 20 години той не спира с изкачванията. През 2002 г. издава “Зимен манифест”, с който подтиква младото поколение към действие. В него пише:

“Шест неизкачени върхове ни очакват, но желаещи не се виждат. Нека прозвището ‘Ледени воини’, дадено ни от един англичанин, да бъде вписано в историята на хималайските изкачвания завинаги.”

Няколко млади поляци се отзовават на призива, пробвайки първо зимно изкачване на някои от неизкачените през зимата осемхилядници. Самият Виелицки също се включва. През зимата на 2003 г., той ръководи експедиция, която се опитва да изкачи без съмнение най-трудния осемхиялдник: K2. Този опит е неуспешен, затова Виелицки се връща под върха отново през 2018 г. Отново безуспешно.

И до днес K2 остава единственият осемхилядник без зимно изкачване. Тази година няма да има полска експедиция дотам, съобщи преди седмица в Банско Кшищов Виелицки. Може би следващата година, когато се очаква да бъде събрана опитна полска експедиция, добави той.

Ето какво каза още Кшищов Виелицки пред камерата на „Върхове“:

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.