fbpx

Акции и два смъртни случая в планините

pss_logo1Два смъртни случая в планините и няколко спасителни акции през последните няколко дни.

55-годишен мъж почина, след падане в Рила между върховете Мальовица и Орловец. В акцията по спасяването му се включи хеликоптер, но мъжът е починал на път за болницата.

Сигналът за инцидента е подаден около 13.30 часа. Мъжът е паднал от пътеката по билото между връх Мальовица и връх Орловец и е бил в безсъзнание.

В неделя израелски турист почина от инфаркт в района на хижа Вихрен в Пирин. Той е почивал със семейството си в Банско.

Оказана е помощ и на парапланерист, който се е приземил върху дърво в района на Банско. Третата проведена спасителна операция в неделя е за спасяването на 41-годишна туристка от Чехия, която е паднала по време на преход в района на връх Мусала. В акцията е участвал и хеликоптер. По време на прехода в района на връх Мусала жената е паднала и си е ударила главата, вследствие на което е натъртила ребрата си, получила е кръвоизлив и е изгубила съзнание. Спасителната операция е започнала след като 15.30 часа е подаден сигнал до телефон 112 и е приключила около 18.00 часа, след което пострадалата е настанена в УМБАЛ „Света Анна София“. От ПСС обясниха, че за акцията са поискали съдействие на застрахователна фирма, тъй като времето е позволявало използването на хеликоптер, а районът, където е пострадала туристката от Чехия, е труднодостъпен и наземна операция би отнела значително повече време. От УМБАЛ „Света Анна София“ съобщиха, че жената е в добро състояние и няма опасност за живота ѝ.

Прочети  Изграждат нова инфраструктура в ПП „Беласица”

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.