fbpx

Боян Петров на Нанга Парбат, записва 8-ми осемхилядник

petrov-tomov-nangaБоян Петров изкачи осмия си осемхилядник – Нанга Парбат (8126м). Той се изкачи на “планината убиец” в тричленен екип, заедно с Феран Латоре (Испания) и Елиас Милеру (Франция). Тримата достигнаха върха около 15:30 ч. българско време, а няколко часа по-късно слязоха в Лагер 4 (7100 м), където останаха да пренощуват.

През цялото време движението им можеше да бъде проследено през сателитния предавател на Латоре.

Боян успя да изкачи Нанга Парбат от втория опит, след като на 13-ти юли той направи неуспешен опит заедно с Иван Томов.  Те достигнаха височина от 7825 метра, но влизане в грешен кулоар ги принуди да прекратят опита си само на 300 метра от върха.

Впоследствие Томов прекрати експедицията си заради височинна болест. Петров остана, за да изчака прозорец за втора атака.

Боян се опитва да стане първият българин, изкачил “хималайската корона” – 14-те осемхилядника на планетата. До момента той има в актива си: Гашербрум I (8080), Канчендзьонга (8586), Броуд Пик (8047), К2 (8611), Манаслу (8163), Анапурна (8091), Макалу (8485) и Нанга Парбат (8126). Всички осемхилядници са изкачени безкислородно в рамките на едва две години.

В същото време Атанас Скатов, който се опитваше да изкачи Гашербрум 1 и 2 съобщи, че всички алпинисти са слезли в Базов лагер, заради падащи лавини. За щастие няма жертви, но тези, които са опитали да си вземат оставените палатки на Лагер 2, не са успели. Досега никой не е успял да изкачи Гашербрум 1 и 2 през този сезон, повечето алпинисти са си тръгнали, останалите се готвят да го направят през следващите дни.

Прочети  Три извънпистови спасителни акции в Пирин от началото на седмицата

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.