fbpx

Алекс Хонълд: първо free solo на Ел Кап

31-годишният топ-катерач Алек Хонълд стана първия човек в света, изкачил свободно, без въжета и осигуровки иконичната 2307-метрова стена Ел Кап в Йосемити, САЩ. Постижението му може да бъде считано за най-великото чисто катерене в историята.

Хонълд започна историческото си катерене в стил фри соло на зазоряване – в 5:32 ч.  и изкачи върха за 3:56 ч., преминавайки последния участък почти с бягане. В 9:28 ч., при перфектни атмосферни условия, той стъпи на върха на величествената скала.


ел-кап-ел-капитан-тур-freeriderКатерачът избра тур Freerider, един от най-оценяваните турове по биг уол в Йосемити. Маршрутът има  30 секции и е толкова труден, че дори през последниуте години всяко негово изкачване с осигуровка се превръщаше в новина.

Повече от година Хонълд тренираше за изкачването в САЩ, Китай, Европа и Мароко.

“Това е „стъпването на Луната“ в катеренето“, каза Томи Холдуел след изкачването.

Катерачите говорят от години за възможностите за фри соло на Ел Кап, но само още двама души са я обсъждали сериозно. Единият от тях е Майкъл Риърдън, фри соло катерач, който се удави през 2007 г., след като падна от скала над морето в Ирландия. Вторият беше Дийн Потър, който загина при бейс джъмп в Йосемити през 2015 г.

 

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!