fbpx
петък, май 24, 2024
ИзбраноНовини

Алпийски тролей и скални демонстрации и тази година на Лакатнишките скали предстоят

Традиционно, празници на Лакатник ще се състоят в края на втората майска седмица.
Спасители от ПСС – Лакатник подготвят алпийски атракции за престрашилите се – 100-метров тролей през отвесните скали, въжени рапели и факелно шествие. Междувременно водосвет ще отслужи свещеник при Кръста, издигнат като възстановен символ на скалите в памет на загиналите планинари и алпинисти от цялата страна.
Тази година тези събития ще започнат на 11 май с празник на детската рисунка в 09:00 ч., когато деца ще рисуват върху платната при ЖП прелеза пъстри пейзажи и картини.
В 10.00 ч. от ПСС-отряд Лакатник ще пуснат 100-метров алпийски тролей на Лакатнишките скали. От Идеалния ръб на Черната стена до заслона на Алпийска поляна до 17.00 ч. със спускане по въже адреналина си ще могат да качат всички смелчаци в добро здраве. Преди това те ще подпишат декларация за информираност и съгласие за възможните рискове. Приключението е безплатен подарък от организаторите, но кутия за дарения за необходима екипировка ще има на заслона на Алпийска поляна и при установката на скалите, монтирана там специално за тролея.
В 11.00 ч. благотворителна изложба ще открие в читалището в Гара Лакатник художникът Димитър Димитров – Мимо, който ръководи и ателие на местна почва.
Привечер ще се състои водосвет при Кръста на загиналите планинари и алпинисти от цялата страна – традиция, основоположена през 2001 г. с възстановяването на християнския символ на скалите.
След това ще потегли факелно шествие през отвесите. В него може да се включи всеки пълнолетен, стига да се е снабдил предварително с факла и да не е употребил упойващи напитки или вещества. Огненото шествие ще се извие като змия през стръмните пътеки в тъмнината, озарявайки скалите с празнични отблясъци.

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!