fbpx
събота, юли 27, 2024
БяганеЕкстремни спортовеМТБНовини

3000 лева за вековните дървета в България събра Байк и рън за Чепън тази година

Със стартовите си такси в 13-тото издание на Байк и Рън за Чепън, близо 600 участници събраха общо 3000 лв. в природозащитна кампания. Те ще бъдат дарени на Асоциация на парковете в България за инициативата “Да съхраним вековните дървета в България”. Под надслов “Адреналин с кауза”, за пета поредна година “Байк и рън за Чепън” избра да подкрепи кауза, която има дългосрочно значение в опазването на локалните екосистеми, далеч отвъд границите на един човешки живот.

Вижте още

372 колоездачи, 192 бегачи и 19 дуатлонисти взеха участие в надпреварата в района на Драгоман и Чепън планина през изминалия уикенд.

13-тата годишнина на надпреварата бе повратен момент в развитието й – за първи път събитието се проведе в двудневен формат в отговор на очакванията към състезателна проява от този ранг.  На 27 април се състезаваха колоездачите, а на 28 април –  бегачите и дуатлонистите. Промяната, топло приветствана от участниците,  даде очакваните резултати – повече сигурност по трасетата, по-малко трафик и рискови ситуации за велосипедистите и бегачите.

Tази година интерес предизвика вело дисциплината с най-дълга дистанция и 1900 м положителна денивелация 66 km XCM, в която се състезаваха колоездачи с лиценз към Българска федерация по колоездене. Тя консолидира усилията за завръщане на надпреварата в календара и годишната ранглиста на БФК, започнати с помощта на клуб “Велораптор”. Победител в нея в категорията Мъже Masters 40+ стана самият Калин Русев, основател на клуба.

Паралелно с “Байк и рън за Чепън”, за поредна година се проведе и състезанието за малчугани – “ Мини Байк и рън за Чепън”. В него се включиха 76 деца. Най-малките от тях бяха 2-3 годишни. Въжена люлка и надуваем замък бяха атракционите, осигурени за тях от Община Драгоман.

От Сдружение за дива природа “Балкани” пък организираха няколко разходки с водач за любопитните да се запознаят с богатата флора и фауна на Драгоманското блато.

Организаторите на “Байк и рън за Чепън” благодарят на своите партньори, които всяка година правят състезанието едно от най-атрактивните и привличащи участници в страната.

Всички класирания в отделните дисциплини може да видите тук.

Снимки в публикацията: KrisoK Photography 

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!