fbpx
събота, април 13, 2024
ВидеоЕкстремни спортовеИзбраноЛичностиОриентиране

Део бяга за Чепън: „Не се интересувам от резултата. Не тичам, а летя“ (ВИДЕО)

Део бяга за Чепън! Телевизионният водещ Деян Славчев срещаме случайно на 11-тия „Байк и рън за Чепън“ в Драгоман, който се проведе на 15 октомври. Как е започнал известният от ефира артист, иначе филолог, да бяга и включва ли се като състезател, освен като водещ, в състезания и маратони, разговаряме набързо в динамична адреналинова атмосфера:

YouTube player

За първи път ли участваш в „Байк и рън за Чепън“?
Не. Участвам за трети път. Това е долу-горе времето, откато живеем в Годеч. Преместихме се с моето семейство там. Имам един приятел от Годеч – Митко Митков… всъщност, Дизела ми каза за това състезание (Кирил Николов – Дизела). Та, той ми каза, че има една дистанция 23 километра, „което е добре за твоята фирма (смее се) – може и да издържиш.“. И така.

Участваш ли в други подобни формати?
Другия формат, в който участвам всяка година (но тази го пропуснах, за съжаление, и то, защото той се провежда на 6-ти септември, а детето ми – едното – стана първи клас. Трябваше да отидем на почивка по-рано и да се върнем за 15-ти.), та, отговорът ми на въпроса ти е, че участвам на „Екиден“ – маратона в София, щафетния. Шест години участвам, но тази, за съжаление, го пропуснах. Но пък и за радост – по хубаво събитие.

Откога тичаш?
Тичам от… (кратка пауза). То първо започнах да ходя. Имах една ситуация, в която

краката ми все едно сами започнаха да ходят

и тръгнах към Черни връх. Десет дни, общо взето, всеки ден се качвах и слизах, качвах и слизах, качвах и слизах… Такава беше ситуацията, че тогава почти не съм спал. И след това това ходенето се превърна лека-полека в бягане. Първото състезание, в което участвах, беше „Витоша – моята планина“. Там са едни 16 километра само нагоре. Започва изкачването от Боянско ханче, минава през Черни връх и завършва на Алеко. Там се запознах и с Дизела. За първи път. Защото бях и нещо като водещ на състезанието, и казах, че само ако мога и да тичам, тогава ще дойда да водя… (смее се). И те измислиха вариант. За което много съм им благодарен! И тогава Пепи Панков каза – “Обяви участниците”. Шабан Мустафа участваше, и Кирил Николов участваше… Като им споменах имената, още не бях запознат с това кои са тия хора. Тогава все още бягането набираше скорост, но когато им казах имената, публиката избухна в емоции… много се изкефиха.

Провокира ли те състезателния характер на подобен тип мероприятия?
Не. По-скоро е емоцията. Много, много добре се чувствам. И особено в един момент, направо се усещам, че не тичам, а независимо къде съм в класирането, все едно летя.

Кое е следващото, в което ще се включиш?
Тичам си аз всеки ден – имам си маршрути. Но това са двете състезания, в които участвам – „Байк и рън за Чепън“ и „Екиден“.

 

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!