fbpx
петък, май 24, 2024
БългарияБяганеЛичностиМТБ

В Деня на Земята за „Байк и рън за Чепън“ – състезание с мисия и минимален екологичен отпечатък

Отново разговаряме във „Върхове“ с Любомир Попйорданов, броени дни след първата му самостоятелна изложба-живопис. Този път, в познат аспект от неговите инициативи, създавания и каузи.

Защо едно екстремно състезание по бягане и колоездене стана „Адреналин с кауза“, какво включва форматът и какви хора са замесени в осъществяването му, прочетете в едно интервю преди поредното издание на „Байк и рън за Чепън“.

В Деня на Земята, да Ви попитаме днес – пореден „Байк и рън за Чепън“ предстои с природозащитна кауза. Как възникна този формат на фона на многото състезания в страната с бягане и колоездене?
„Байк и Рън“ е ЗА Чепън. Не е „Трявна ултра“, „Пирин Ултра“, „Спици и Бодли“, „Персенк Ултра“. Всички тези състезания се появиха след старта на „Байк и рън за Чепън“. Но те си останаха състезания, в което доминира състезателното начало, постижението. „Байк и рън за Чепън“ е нещо съвсем различно като ДНК. Моята лична идея, която остава водеща и до днес е, че това е събитие за Чепън, една непозната до скоро за софиянци планина, и за блатото, в подножието й – една от най-важните влажни зони в България, местообитание на стотици важни видове.

„Байк и рън за Чепън“ замислих и стартирахме като инструмент за социално и регионално развитие, и като инструмент за опазване на застрашени и чувствителни защитени територии, чрез създаването на кръг от хора, които ги посещават и… обичат.

Човек защитава само това, което познава отблизо и обича…

Вижте още

Кои и какви са хората, които застават зад такива идеи?
Граждански активисти, и самите участници, които участват с пълно съзнание какво подпомагат. През годините надградихме обвързаността с природата чрез таксите за регистрация, и в синхрон с приятелите ни от Сдружение за дива природа БАЛКАНИ,  Българска Фондация Биоразнообразие, Асоциация на парковете в България и самите участници. Всяка година между 3200 и до 4000 лева се предоставят за природозащитни каузи. И съм горд, че така сме подпомогнали усилия на природозащитната общност, които са си заслужавали.

Адреналиново е това събитие вече над десетилетие с различните дисциплини и трасета, както и с различните събития в него. Какво обединява участниците?
Адреналинът ни е важен. Той е храна за съвременния човек от града, който целодневно е вторачен в екрана на компютъра. Удълженото трасе за бягане по билото на Чепън и 66-те километра с над 1000 м позитивна денивелация в XCM професионалната категория, началото на сезона по труден терен, определено носят тръпка. Но ние желаем той да носи и развитие, не е самоцел.

„Байк и рън за Чепън“ е терен за личностно човешко израстване

Това е мрежа от партньори, в която търсим създаване на синергия. Модел как може да се прави състезание с минимален екологичен отпечатък и гарантирано позитивен ефект за българската природа.
Това прави “Байк и рън за Чепън” адреналин с кауза.

Много хора са заети с организацията на това, наистина едно от първите в страната, мащабни събития в общността. Какво ви обединява и мотивира?
Обединява ни израза на щастие, който излъчва всеки завършил, емоцията на старта в центъра на Драгоман, изживяването от преминаването на всеки километър по този терен, гледките, и желанието на десетки доброволци да ни следват и подпомагат. Пред очите ни израстнаха десетки класни състезатели и хора, които повярваха в смисъла на активния спорт и приключенията сред природата.

Снимки в публикацията: архив на Байк и рън за Чепън, 2023 г.

Късната регистрация за събитието е отворена до последния момент!

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!