fbpx
събота, април 13, 2024
Новини

Два дни „Байк и рън за Чепън“ тази година! За първи път и 66 км. XCM

Състезанието за планинско бягане и колоездене “Байк и рън за Чепън” тази година ще се проведе в два поредни дни. Това ще стане на 27 и 28 април 2024 г. За 13-ти път ще протече в Драгоман.

Поредното издание на събитието включва и нова – XCM дистанция 66 км. – от календара на Българската федерация по колоездене (БФК).

С това надпреварата отговаря на заявените очаквания на хиляди участници през годините. Така тя ще предложи двойно повече адреналин и емоция, и повече сигурност. Това обещават организаторите от магазини “Стената” и Община Драгоман.

На 27 април от площада на Драгоман ще стартират велосипедистите, а на 28 април – бегачите и дуатлонистите. Състезанието включва дистанции от 12 км, 23 км, 44 км, 30 км Чепън скай и най-новата – 66 км. Редовната регистрация беше до края на март. Сега състезателит, които желаят да се включат, все още имат възможности за участие – с късна (12.04) и със суперкъсна (25 април) регистрация.

Линк за регистрация

В дисциплината 66 км. XCM ще се състезават колоездачи с лиценз към Българска федерация по колоездене. Тя ще предизвика състезателите с най-дългата дистанция и денивелация от +1900 м, като ще консолидира окончателно усилията за завръщане на надпреварата в календара и годишната ранглиста на БФК. Те бяха започнати с помощта на клуб “Велораптор”.

Запазва се и форматът “Мини Байк и рън за Чепън”. При него програмата за малчуганите ще бъде обогатена със забавни състезателни моменти и с атрактивни награди.

“Байк и рън за Чепън” 2024 остава верен на своята мисия състезание със значима кауза.

Това казват организаторите, като допълват:

„Под надслова “Адреналин с кауза”, тази пролет ще подкрепим за втори път усилията за опазването на вековните дървета в България. 5 лв от всяка стартова такса ще бъдат предоставяни на Асоциация на парковете в България, чиято цел е да обърне внимание върху значението на дърветата със столетна история и ги опази, като ги включи в регистъра на защитените вековни дървета. Към момента голяма част от тях все още не са защитени, което ги прави уязвими от унищожаване заради строежи, сечи или просто поради липса на информираност.“.

В резултат на кампанията през 2021-2023 Асоциация на парковете в България подаде предложени за защита на 70 вековни дървета. Актуалните действия, които състезанието ще подкрепи, са посветени на събиране на данни за потенциални вековни дървета, верифициране на информацията на терен, както и изготвяне и подаване на предложения за защита за всички подходящи вековни дървета. Подаването на информация е лесно и всеки ентусиаст може да бъде съпричастен с каузата, като подаде информация за вековно дърво на priroda@parks.bg, допълват още те.

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!