fbpx

За 11-ти път „Байк и рън за Чепън“. Участваха и над 80 деца (ВИДЕО)

За 11-ти път „Байк и рън за Чепън“ се проведе в слънчевата есенна събота на 15-ти октомври. В едно от най-мащабните и обичани адреналинови събития в страната се включиха близо 600 души. Състезаваха се в няколко дисциплини и по различни трасета – класирането вижте тук.

С много емоция и настроение се проведе събитието. За поредна година имаше и надпревара за деца. За първи път в рамките на мероприятието каква беше новостта и как се подготвя то, разговаряме с Милен Тончев – един от организаторите му.

Какво е новото тази година?

По-различното тази година е стартът на е-байковете, който беше в 8.00 часа. Имаме 16 участника (смее се), което, като за първи път, е доста добре. Миналата година включихме за първи път дуатлон, сега е това.

Общо колко души стартират днес?
570 човека бяха потвърдили участие.

Разкажете ни малко повече за организацията на подобно мащабно събитие?
Ами… тя тече общо взето целогодишно – започва се постепенно и лека-полека се надграждат нещата, свързани с обявяване на събитие, комуникация в социални мрежи, отваряне на регистрации, подготовка на трасетата, търсене на спонсори (най-трудната част), определяне на награден фонд…

Колко души са ангажирани в това нещо?
Поне пет човека… преди самото състезание, двама-трима могат да го движат – един, който отговаря за социалните мрежи, един, който си отговаря, примерно, за колоездачите и свързаните с тях допълнителни доуточнения по правилника и т.н. Вече, колкото повече наближава състезанието, толкова повече хора се включват.

Събитието е и с кауза, разкажете ни малко повече за нея.
От три години насам “Байк и рън за Чепън” се излъчва под мотото „Адреналин с кауза“. В общи линии подкрепяме каузи. Тъй като то е около Чепън планина, но знаеме и че под нея се намира Драгоманското блато, което е много важно екологично място, свързано с птиците… А и все пак, активният човек, спортуващият човек, трябва да подхожда с необходимата грижа и внимание към природата и по този начин стана адреналин с кауза. Общо взето, набелязваме каузи, които подкрепяме заедно с други организации да ги подкрепим поне малко. Заедно с участниците, разбира се, защото те са основните хора, които се включват.

Как маркирате трасетата?
С временен спрей и маркировъчни колчета, които сме създали специално за състезанието.

Участваха и над 80 деца

мини байк и рън за чепън, върхове

Как и защо, разказва ни Петрана Петрова, която е водеща на този формат:

“Мини Байк и Рън за Чепън” е състезание за деца от 2 до 12 години в три дисциплини: тротинетки, байк и бягане/рън. Отдадено и с пълна отзивчивост се включиха в провеждането на състезанието и доброволците от Български червен кръст.
Децата се разделят в пет възрастови категории и се състезават по трасе с три различни дължини спрямо основни възрастови рамки: до 5 г. – 50 м.; 6-7 г. – 100 м и 8-12 г. – 220 м с отчитане на времето за преминаване. Различното в това състезание е не дължината на трасето, а скоростта – основно затруднение за амбицираните участници, някои от които изминават повече от 50 км на ден с колелото.

Най-малкият участник тази година беше на две години и половина. Участваха общо 82 деца, като повече от 15 – в две от категориите: байк и рън.

В състезанието с тротинетки се допускат участници до 5 години. Във всички категории участниците финишираха под 1 минута. Няколко деца си тръгнаха с повече от един медал и с по две статуетки.

Обичайно най-желаната и оспорвана дисциплина е „байк“. Със силно присъствие се отличава местният клуб „Омега“ и за поредна година си тръгват с най-много призове. За първи път в дисциплината „рън“ имаше над 25 участници – изумително за деца. Някои от децата дойдоха да участват само в нея и се бяха готвили само за бягане. На 9 или 11 години осъзнаването, че там ти е силата, впечатлява и възрастни, и организатори, и опитни бегачи.

Всяка година има нови и утвърдени участници. Вече цели семейства атлети се включват – големите – в „Байк и Рън за Чепън“, малките – в мини байка. И продължават да участват.

Целите на състезанието продължават да се запазват и поддържат от организаторите: да се запали искрата в деца и родители за повече спорт, движение, желанието за успех, приемането на победата, но и на загубата; за коректно отношение един към друг. Атмосферата, в която преминава „Мини Байк и Рън за Чепън“ е за всеобща подкрепа: родителите съдействат на водещата, на техническия екип, местят колчета и маркировка на трасето, пазят децата. За да има висок дух на терен, заради продължителността на състезанието, те дори се включват в забавни надпревари.

Подчертавам атмосферата в дух на сътрудничество накрая, но не е на последно място. За последните години това остава най-важното за детското състезание на „Байк и Рън за Чепън“. Също така, то е безплатно за участниците – не плащат такси.

[metaslider id=22750]

Мария Лазарова

redakcia@varhove.com

error: Защитено съдържание !!